Buna ziua, as avea 3 intrebari :
1). la casatoria mamei mele, bunica i-a dat tatalui meu o dota. Unde as putea sa gasesc acest act de darea dotei?
2). Mama mea a mostenit - postmortem - toata averea mamei ei - (dupa decesul mamei ei si a fratelui ei), cine mosteneste aceasta avere (deci este un bun propriu) dupa decesul ei. In urma decesului mamei mele au ramas sotul supravietuitor si 2 fiici. Acest bun cum se imparte?
3). In 2001, o nepoata ne-a facut un proces, mie si surorii mele, noi n-am stiut de acest proces (ea ne-a declarat disparute) si a obtinut cu ajutorul unui testament olograf fals ("gasit" dupa 10 ani de la decesul mamei, testament discutabil), calitatea de legatar universal asupra bunurilor mamei noastre. Intrebarea mea este : daca din averea mamei mele (bun propriu) tatal a avut 1/4, aceasta nepoata poate sa-si insuseasca si partea tatalui meu ?
1. aici nu ma pricep....poate gasiti pe la arhiva primariei ceva...#-o
2. mostenitorii bunurilor ale mamei (atat cele proprii , cat si jumatate din bunurile comune) sunt sotul supravietuitor cu o cota de 1/4 si descendentii (copiii) cu o cota de 3/4, adica 3/8 pentru fiecare copil.
3. Puteti dovedi reaua credinta a acelei nepoate, si sa-i intentati un proces penal pentru fals in declaratii daca dovediti ca stia ca sunteti in viata. Apoi trebuie sa mai stiti ca orice act cu titlu gratuit (testament, donatie) se poate face in doar pe cotitate disponibila, fara incalcarea rezervei succesorale.
Stimata doamna 2007_rozi, va multumesc foarte mult pentru raspunsul Dvs. Am vrea sa-i facem si eu si sora mea un proces in penal dar mi s-a spus ca este tirziu, procesul a avut loc in 2001, eu am stiut de el numai in decembrie 2007, din cauza nepoatei nu am vorbit cu sora mea 9 ani si deci nu am avut pe nimeni in Romania ca sa ma instiinteze de proces. In ceea ce priveste nepoata noi nu am fost singurele inselate, o matusa de a ei din partea tatalui si de asemenea o batrinica. Mama noastra nu a vorbit cu aceasta nepoata cu doi ani inainte de decesul ei, aceasta nu a mai fost primita in familia noastra iar testamentul olograf nu este opera mamei noastre.
Daca dovediti ca acel testament este un fals....aveti castig de cauza. Solicitati revizuirea hotararii pronuntate in 2001, intrucat un inscris care a sta la baza pronuntarii este declarat fals.
Stimata doamna va multumesc foarte mult pentru raspuns.
As vrea sa va spun ca in septembrie o sa fie un proces împotriva nepoatei deoarece in chemarea noastra in judecata aceasta a facut niste afirmatii mincinoase pe care eu pot sa le dovedesc cu inscrisuri (scrisori, chitante, plicuri toate in original). De plus in 2001 nepoata era mandatara mea (o procura speciala pe care i-am dat-o în 1998) deci de la plecarea mea din Romania a avut de mai multe ori relatii cu mine, de asemenea am tinut-o la mine la Paris, in domiciliul meu.
In ceea ce priveste testamentul as vrea sa va indic ca :
- scrisul de pe testamentul olograf nu este al mamei, o persoana care a avut 3 accidente cerebrale nu poate sa scrie cursiv;
- mama mea a decedat in noiembrie 1990, la aceasta data nu se punea problema unei retrocedari de imobile, mama i-a lasat imobile pe care ea le-a vindut in timpul vietii ei;
- la data scrierii testamentului mama nu mai vedea, era imobilizata la pat, avea escari enormi deci ea nu a putut sa deschida usa martorului care a semnat testamentul;
- martorul care a semnat testamentul nu a fost cunoscut de familia, acesta era administratorul averii bunici paternale, mama mea cu bunica paternala a nepoatei nu se cunosteau:
- pentru a dovedi ca mama nu a putut scrie un astfel de testament am ca martor chiar infirmiera care a ingrijit-o pina in ziua decesului;
- de asemenea am documente de la casa de pensii cu semnatura ei.
Ce credeti cu aceste argumente pot sa dovedesc ca este un testament fals?
As vrea sa va mai spun ca tot aceasta nepoata a vindut apartamentul mostenit de la tatal meu numai cu jumatate din suma indicata in procura speciala data, la notarul unde a facut vinzarea a motivat schimbarea pretului cu"am acordul telefonic de la matusa mea". Ori, eu nu i-am dat nici un accord.
Astea sint problemele mele cu aceasta nepoata. Va multumesc pentru raspunsul Dvs.
Mie mi se pare ca detineti suficiente dovezi atat pentru a pute delclara testamentul fals, cat si pentru a o acuza pe nepoata de fals in declaratii, intrucat aveti acea procura si ma gandesc ca poate mai aveti si dovada faptului ca nepoata a tinut legatura cu dvs si in plus v-a si vizitat la domiciliul din Paris.Sa stiti c un testament o.lograf daca nu este semnat si datt de mana testatorului, nu poate fi valabil, aceste elemente fiind esentiale.
Despre martori
tobescu
O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a ... (vezi toată discuția)
Testament olograf
tobescu
Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si ... (vezi toată discuția)