Buna ziua, as avea 3 intrebari :
1). la casatoria mamei mele, bunica i-a dat tatalui meu o dota. Unde as putea sa gasesc acest act de darea dotei?
2). Mama mea a mostenit - postmortem - toata averea mamei ei - (dupa decesul mamei ei si a fratelui ei), cine mosteneste aceasta avere (deci este un bun propriu) dupa decesul ei. In urma decesului mamei mele au ramas sotul supravietuitor si 2 fiici. Acest bun cum se imparte?
3). In 2001, o nepoata ne-a facut un proces, mie si surorii mele, noi n-am stiut de acest proces (ea ne-a declarat disparute) si a obtinut cu ajutorul unui testament olograf fals ("gasit" dupa 10 ani de la decesul mamei, testament discutabil), calitatea de legatar universal asupra bunurilor mamei noastre. Intrebarea mea este : daca din averea mamei mele (bun propriu) tatal a avut 1/4, aceasta nepoata poate sa-si insuseasca si partea tatalui meu ?
Stimate domn Julea Stefan, revin cu speta mea, va rog sa mi dati parerea Dvs. Un avocat mi-a spus :
"Infractiunea de inselaciune, in cazul nostru este absorbita de infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si fals in declaratii. Practic, pentru a savarsi infractiunea de inselaciune, elementele constitutive ce compun latura obiectiva si subiectiva a infractiunii in discutie sunt compuse din alte infractiuni de sine statatoare cum sunt cele amintite.
Rationamentul meu este verificat prin doctrina si practica judiciara din Romania.
Totodata, subiectul pasiv al infractiunii de inselaciune este in prin definitia data de Codul penal o persoana (fizica sau juridica). Ori, cum in cazul nostru inselaciunea s-a produs fata de instanta de judecata ce a consfintit un act de vointa in urma inducerii in eroare de catre nepoata, aceasta nu poate fi considerat un subiect pasiv. Discutiile pot merge mai departe, insa niciodata instanta de judecata nu poate fi considerata in opinia mea si al altor domni profesori mai in etate un subiect pasiv al infractiunii de inselaciune. "
Ce parere aveti de spusele dânsului, este sau nu in cazul meu infractiunea de inselaciune?
Va multumesc mult.
Despre martori
tobescu
O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a ... (vezi toată discuția)
Testament olograf
tobescu
Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si ... (vezi toată discuția)