avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DOTA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DOTA

Buna ziua, as avea 3 intrebari :
1). la casatoria mamei mele, bunica i-a dat tatalui meu o dota. Unde as putea sa gasesc acest act de darea dotei?
2). Mama mea a mostenit - postmortem - toata averea mamei ei - (dupa decesul mamei ei si a fratelui ei), cine mosteneste aceasta avere (deci este un bun propriu) dupa decesul ei. In urma decesului mamei mele au ramas sotul supravietuitor si 2 fiici. Acest bun cum se imparte?
3). In 2001, o nepoata ne-a facut un proces, mie si surorii mele, noi n-am stiut de acest proces (ea ne-a declarat disparute) si a obtinut cu ajutorul unui testament olograf fals ("gasit" dupa 10 ani de la decesul mamei, testament discutabil), calitatea de legatar universal asupra bunurilor mamei noastre. Intrebarea mea este : daca din averea mamei mele (bun propriu) tatal a avut 1/4, aceasta nepoata poate sa-si insuseasca si partea tatalui meu ?

Multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 02:23, 21 Iunie 2010
Stimate legally, multumesc pentru raspunsul Dvs.

Am uitat sa mai spun ca in plus de dovezile pe care le-am enumerat mai sus, contractul de vanzare cumparare facut de ea la vinzarea apartamentului mostenit de mine de la tatal meu, a fost inregistrat la Judecatoria unde ea a obtinut calitatea de legatar universal. Am obtinut nr. de inregistrare a acestui contract.

Cu deosebita stima,
Se pare ca v-ati hotarat ce aveti de facut. Asa cum v-am mai spus...instanta de judecata va ajuta sa rezolvati aceasta problema.
Si o plangere penala , la organul de urmarire penala privind falsul in declaratii, falsul in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Stimata doamna multumesc pentru sfaturi Dvs, imi sint de mare folos, singurul lucru pe care nu-l inteleg este prescriptia pentru plingerea penala. Cred ca aceasta plingere trebuie facuta dupa ce a fost data o decizie in civil ? De cind incepe aceasta prescriptie?
Multumesc pentru raspunsul Dvs.
Va doresc o zi buna.
Stimata doamna 2007-rozi, în legatura cu mobilele si obiectele apartinind gospodariei precum si cadourile de nunta sint mostenite de tatal meu chiar daca vine la succesiune cu copiii lor? Daca da, nepoata trebuie sa le predea mostenitorilor rezervatari?
Multumesc pentru raspuns.
Sotul supravietuitor va avea drept asupra bunurilor mobile si obiectelor apartinind gospodariei precum si cadourile de nunta doar daca vine la mostenire inm concurs cu mostenitorii din clasele II, III si IV.
Daca vine la mostenire impreuna cu descendentii persoanei decedate, acestea se impart.

Alte discuții în legătură

Sentinta obtinuta prin manopere frauduloase tobescu tobescu Buna ziua, as avea si eu o speta, va rog sa-mi dati un sfat : în 2001, o nepoata ne-a dat în judecata, pe mine si pe mama ei, pentru ca sa fie declarata ... (vezi toată discuția)
Despre martori tobescu tobescu O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a ... (vezi toată discuția)
Testament olograf tobescu tobescu Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si ... (vezi toată discuția)