avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DOTA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DOTA

Buna ziua, as avea 3 intrebari :
1). la casatoria mamei mele, bunica i-a dat tatalui meu o dota. Unde as putea sa gasesc acest act de darea dotei?
2). Mama mea a mostenit - postmortem - toata averea mamei ei - (dupa decesul mamei ei si a fratelui ei), cine mosteneste aceasta avere (deci este un bun propriu) dupa decesul ei. In urma decesului mamei mele au ramas sotul supravietuitor si 2 fiici. Acest bun cum se imparte?
3). In 2001, o nepoata ne-a facut un proces, mie si surorii mele, noi n-am stiut de acest proces (ea ne-a declarat disparute) si a obtinut cu ajutorul unui testament olograf fals ("gasit" dupa 10 ani de la decesul mamei, testament discutabil), calitatea de legatar universal asupra bunurilor mamei noastre. Intrebarea mea este : daca din averea mamei mele (bun propriu) tatal a avut 1/4, aceasta nepoata poate sa-si insuseasca si partea tatalui meu ?

Multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 02:23, 21 Iunie 2010
Stimata doamna 2007_rozi va multumesc mult pentru sfat, v-am recomandat o data dar as vrea sa va spun ca apreciez foare mult sfaturile Dvs. v-as recomanda si de mai multe ori daca s ar putea.
Copia Actului de DOTÃ la care faceţi referire se poate obţine din REGISTRUL de TRANSCRIPTE, pe care ori ce NOTAR de la aceea vreme erea şi este OBLIGAT al efectua.
Se poate obţine o fotocopie a ACTULUI DE DOTÃ de la ARHIVELE STATULUI, dacă se cunoaşte aproximaţie anul şi ziua când au fost încheiate, de regulă cu 2-3 zile înainte de CÃSÃTORIE.
Având în vedere că REGIMUL DOTAL a fost ABROGAT, se uzează CODUL FAMILIEI.
Bunurile dobândite înaintea căsătoriei sunt bunuri numai ale celui ce le a dobândit, prin urmare dacă nu există decendenţi în linie dreptă, dreptul de moştenire îl are ruda din partea soţiei, soră, frate, nepot etc.
tobescu a scris:

singurul lucru pe care nu-l inteleg este prescriptia pentru plingerea penala.


Infractiunea in cauza este fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune. In aceasta situatie prescriptia va fi fie de 10 ani, fie de 15 ani de la data savarsirii faptei, in functie de incadrarea data.
In situatia dvs., data savarsirii faptei este data la care nepoata a infatisat testamentul in cauza in fata instantei. Daca am retinut bine, acest lucru s-a intamplat prin 2001, asa ca mai sunteti in termen pentru inaintarea unei plangeri penale.
In momentul in care se va constata falsul prin hotararea judecatoreasca penala, veti putea revizui hotararea civila.
De asemenea, pentru a evita instrainarea imobilului, notati in cartea funciara a acestuia litigiile care sunt pe rol.
Stimate domn multumesc foarte mult pentru sfatul Dvs. V-as ruga daca se poate sa mi spuneti cre este art. din codul penal?

Cu stima,

Alte discuții în legătură

Sentinta obtinuta prin manopere frauduloase tobescu tobescu Buna ziua, as avea si eu o speta, va rog sa-mi dati un sfat : în 2001, o nepoata ne-a dat în judecata, pe mine si pe mama ei, pentru ca sa fie declarata ... (vezi toată discuția)
Despre martori tobescu tobescu O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a ... (vezi toată discuția)
Testament olograf tobescu tobescu Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si ... (vezi toată discuția)