avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil minor

Pot obtine custodia copilului minor rezultat in urma convetuirii in concubinaj daca in acest moment suntem despartiti , eu nu detin apartament propietate personala (dar tata detine), nu am venituri deoarece minorul are 18 luni? Care sunt procedurile? Copilul poate primi pensie de intretinere? Mentionez ca locuiesc la parintii mei impreuna cu ambii copii minori (8 ani, respectiv 18 luni).
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 15:35, 26 Februarie 2016
Ei, de casa va faceti rost prin donatie, daca parintii dvoastra sunt cooperanti, Faptul ca nu aveti o sursa de venit e o problema pe care nu o puteti justifica prin faptul ca aveti un copil de 18 luni. Ptr sarcina, lauzie si celelalte etape materne, se da un concediu de catre angajator, cf prevederilor legale.
Rezolvati-va problemele astea, cu atat mai mult cu cat aveti ajutorul parintilor (?), apoi va puteti gandi la sanse, altele decat minime! Oricum va fi o ancheta sociala in care parintii isi vor prezenta spatiile locative. Daca la dvoastra vor fi 5 in 2 camere si la tata unul singur in 3 camere...va puteti imagina singura.
Nu e necesara o proprietate, insa e necesar sa aveti temeiuri pentru care sa solicitati sa exercitati singura autoritatea parinteasca si n-ati facut vorbire ca ati avea.
Este necesar si un venit din care sa dovediti ca puteti asigura intretinerea copiilor.
Formulati actiune pe calea carei solicitati:
- exercitarea autoritatii parintesti in comun sau exercitarea autoritatii parintesti exclusive daca aveti motive temeinice in acest sens,
- stabilirea locuintei minorului la domiciliul dvs. ( inteleg ca celalalt minor in varsta de 8 ani nu este rezulat din aceasta relatie),
- stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorului de 25 % din venitul realizat de catre parat sau in functie de venitul minim pe economie ( daca nu realizeaza venituri) si obligarea la plata acesteia de la data introducerii cererii si pana la implinirea varstei majoratului.

In privinta locuintei nu este obligatoriu sa faceti dovada unui imobil in proprietatea dvs. ci a unei locuinte decente in care sa existe conditii optime pentru cresterea si educarea copilului.
In privinta lipsei veniturilor, probati faptul ca puteti fi ajutata financiar de catre parinti pana la momentul in care veti obtine un venit.

Art.36 al. 7 din legea 272/2004 mod. prin legea 257/2013 enumera cateva situatii generale care sunt considerate motive temeinice de catre instanta pentru acordarea autoritatii parintesti exclusive, care bineinteles trebuie sa rezulte din probele administrate.

“Se considera motive intemeiate pentru ca instanţa sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.”
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Pana nu rezolvați cu locuință și salariul nu e indicat sa deschideți proces.
Dacă nu aveți unde sa locuiți cu acte puteți pierde copilul.

Puteți locui la părinți.

Nu trebuie sa fiți proprietara pe imobil.
Nu are prea mare relevanta cine este proprietarul imobilului. Hai sa fim seriosi, Cate femei detin in proprietate imobile.
Depuneti acte cum ca mergeti la interviuri, veniti cu martori cum ca parintii va ajuta cu bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitarea autorității părintește exclusive Emiliano12 Emiliano12 Prin exercitarea autoritatii părintesti exclusive celalalt părinte își pierde dreptul de a avea contact cu copilul sau cind si cum dorește? (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa il decad din drepturi pe tatal copilului meu? Catalina12345678 Catalina12345678 Traiesc in concubinaj cu tatal fetitei mele.El a recunoscut-o pe fetita.dar as vrea sa stiu daca ma despart de el as putea sa il decad din drepturi si sa trec ... (vezi toată discuția)