avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartire bunuri concubini
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartire bunuri concubini

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatorul caz: femeie si barbat stau impreuna de 20 de ani. Bunurile sunt ale femeii exclusiv, unele obtinute in urma divortului de fostul sot. Femeia vrea sa se desparta de concubin, insa acesta cere drept la apartament pt ca zice ca si el a contribuit. Acesta are si un cec din 1995 unde apare ca imputernicit numele femeii dinaintea divortului de fostul sot. Aceasta si-a luat numele de fata din 1994. Concubinul spune ca vrea banii de pe cec, desi femeia nu i-a scos. O ameninta ca apare ca imputernicit etc etc.
Concubinul nu are niciun bun din apartament pe numele lui. Acesta are o pensie mica in comparatie cu femeia.
Intrebari: are concubinul drept la apartament?
trebuie femeia sa plateasca ceva de pe acel cec?
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 17:02, 23 Februarie 2016
Buna ziua,
In mod normal, sunt de parere ca ar trebui sa impartiti tot ceea ce ati facut impreuna in acesti ani...(in functie de cat a contribuit fiecare, bineinteles). Concubinii nu beneficiază ele prezumţia de comunitate asupra bunurilor, prevăzută de art. 30 din codul familiei, dispoziţie care este aplicabilă numai bunurilor dobîndite în timpul căsătoriei, astfel încît ei nu sunt consideraţi, în baza legii, proprietari în devălmăşie asupra bunurilor dobîndite în perioada convieţuirii.
Aceasta nu împiedică însăi constatarea pe baza convenţiei lor, expresă ori tacită, că bunurile s-au dobîndit pentru a fi proprietatea lor indiviză, în raport de contribuţia fiecăruia. Mărimea contribuţiei, fiind o chestiune de fapt, se stabileşte, în caz de litigiu, prin probe.

N-am inteles partea cu cec-ul...al cui e? spuneti ca amandoi sunteti imputerniciti...cine e titularul? sau de unde provine acest cec?
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Nu ca e important pt discuție, insă codul familiei e abrogat din 2011 când a intrat im vigoare noul cod civil.
Concubinul, dacă zice ca a contribuit sa se adreseze instantei și sa ceara ce dorește și sa dovedească cum poate.
Nu ii datorează niciun ban, iar omul nu are drept de proprietate pe apartamentul femeii.
Sa ceara evacuarea lui în instanță dacă nu vrea sa plece de bunavoie.
Concubinul nu are drept la apartamentul respectiv. Daca considera ca a facut vreo imbunatatire, are facturi, devize, etc, poate sa aiba un drept de creanta, adica sa ceara in instanta, si instanta sa hotarasca, ca trebuie despagubit, si cu ce suma, altfel, nu.
Doamna, in calitate de propietar al apartamentului, poate sa ceara evacuarea de urgenta a concubinului, in instanta. Nu trebuie sa-l suporte.
Cat despre cec..daca doreste, concubinul sa o dea in judecata pt acei bani. Faptul ca apare ca imputernicit, adica avea acces la cont/la bani , nu constitue o dovada ca a si scos banii. Este posibil sa mai existe in arhiva bancii respective ce s-a intamplat cu acel cont si cine , ce a facut cu banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile fostei sotii simona nicoleta simona nicoleta buna seara! in anul 2004 m am divortat , platesc pensie alimentara pt minor in functie de salariul minim pe economie. in 2007 am vandut un apartament ... (vezi toată discuția)
Legea concubinajului mihaila_andreea mihaila_andreea Buna ziua, Mama mea trăiește in concubinaj de aproximativ 16 ani. La un an după ce l-a cunoscut pe acest barbat , mama mea a fost nevoita, din cauza ... (vezi toată discuția)
Concubinaj, daca exista partaj zefirzefir zefirzefir Concubineaza de 20 ani cu un domn cu 400 lei venit,pensie de invaliditate, dupa un infarct miocardic,si DORA,sora mea,are venit salarial 1400 lei si apartament ... (vezi toată discuția)