avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Separare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Separare asociatie de proprietari

Avem o asociatie de proprietari formata din 2 scari. Proprietarii de pe scara 1 vor separarea de cealalta scara.
Care sunt pasii legali de urmat? Referitor la patrimoniul comun, care-i modalitatea de impartire? (Principala nemultumire a proprietarilor scarii 1 - restantele foarte mari de la scara 2 care sunt aproximativ egale cu facturile cumulate pe o luna)
De asemenea, care sunt atributiile cenzorului?
PS: Banii din fondul de rulment sunt folositi la scara 2. Cum ii putem recupera?
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
MihneaIG, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 13:49, 24 Februarie 2016
Daca proprietarii scarii 1 vor sa-si faca asociatie separat pot sa o faca. Un grup de initiativa sa convoace adunarea generala pe cea scara, sa respecte pasii legislatie (legea 230/2007 si HG 1588/2007) si sa-si faca asociatie.
"Patrimoniul comun" cum spuneti dumneavoastra se imparte tinand cont de situatia contabila a asociatiei actuale, fiecare scara (asociatie) preluand atat parte de activ si pasiv ce-i revine. Nu egal, nu dupa formule prestabilite... ci concret, exact asa cum exista exista fiecare fond, fiecare debit... in evidentele contabile.
Atributiunile cenzorului ca si ale celorlati ce muncesc in asociatie sunt prevazute in Legea 230/2007.
Exista in legea 230/2007 capitolul II, art. 5, aliniatul 2 care stipuleaza: (2)In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
Asadar, spre exemplu, daca accesul pe terasa (acoperisul) blocului se face prin luminatorul aflat la o singura scara NU se poate realiza separarea. Trebuie sa acordati atentie mare la aceste aspecte.
o conditie de separare este sa aveti bransamente separate la apa.
Fara avizul furnizorului de apa nu puteti inregistra noua asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune de la vecinul care si-a reparat singur acoperisul ariana03 ariana03 Buna ziua, in decursul anului trecut, vecinul de la etajul 4 a luat hotararea de a repara acoperisul, fara sa consulte toti vecinii de pe tronson, fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari contor comun 2 scari mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca cumva este ilegal sa faci asociatie de proprietari pe un singur tronson dintr0un bloc cu 5 tronsoane. Adica blocul ... (vezi toată discuția)
Constituirea unei asociaþii de proprietari la nivelul unei scãri dintr-un bloc cu 7 scãri nichiforov vasile nichiforov vasile Blocul în care locuiesc, are 7 scări, între 6-8 etaje, total 207 apartamente şi 4 societăţi la parter, şi cu excepţia scării mele, celelalte au ... (vezi toată discuția)