Avem o asociatie de proprietari formata din 2 scari. Proprietarii de pe scara 1 vor separarea de cealalta scara.
Care sunt pasii legali de urmat? Referitor la patrimoniul comun, care-i modalitatea de impartire? (Principala nemultumire a proprietarilor scarii 1 - restantele foarte mari de la scara 2 care sunt aproximativ egale cu facturile cumulate pe o luna)
De asemenea, care sunt atributiile cenzorului?
PS: Banii din fondul de rulment sunt folositi la scara 2. Cum ii putem recupera?
Daca proprietarii scarii 1 vor sa-si faca asociatie separat pot sa o faca. Un grup de initiativa sa convoace adunarea generala pe cea scara, sa respecte pasii legislatie (legea 230/2007 si HG 1588/2007) si sa-si faca asociatie.
"Patrimoniul comun" cum spuneti dumneavoastra se imparte tinand cont de situatia contabila a asociatiei actuale, fiecare scara (asociatie) preluand atat parte de activ si pasiv ce-i revine. Nu egal, nu dupa formule prestabilite... ci concret, exact asa cum exista exista fiecare fond, fiecare debit... in evidentele contabile.
Atributiunile cenzorului ca si ale celorlati ce muncesc in asociatie sunt prevazute in Legea 230/2007.
Exista in legea 230/2007 capitolul II, art. 5, aliniatul 2 care stipuleaza: (2)In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
Asadar, spre exemplu, daca accesul pe terasa (acoperisul) blocului se face prin luminatorul aflat la o singura scara NU se poate realiza separarea. Trebuie sa acordati atentie mare la aceste aspecte.