Bună ziua! Sunt student la FMVB și aș dori să înființez un SRL cu domeniul de activitate relații publice, marketing, consultanță, web design. Am câteva întrebări legate de înființare:
1) Pot înființa un SRL fără acreditare în domeniul de activitate? Știu că în 2015 era posibil și că PFA-urile aveau nevoie de acreditare. S-a schimbat ceva?
2) Sunt extrem de multe variante diferite pe Internet despre cum se înfințează un SRL. M-ați putea îndruma către un ghid bun? Sau ar fi indicat să merg direct la ONRC București și să întreb acolo?
3) Citeam că în trecut dacă erai student și doreai să deschizi un SRL statul te-ar fi ajutat în anumite moduri. Încă există astfel de ajutoare pentru un student care dorește să înființeze un SRL?
4) Deoarece consultanța reprezintă domeniul activității, nu pot înregistra firma ca Microîntreprindere. S-a schimbat ceva în legătură cu taxele plătite de un SRL? Sau tot 16% pe profit și încă 16% pe dividende?
5) Eu nu am alte surse de venit. Mi-aș dori să am asigurare de sănătate, totuși. Există această posibilitate dacă sursa mea de venit este SRL-ul?
6) Aș putea declara sediul social o cameră din casa părinților? Am înțeles că ar crește impozitul de pâna la 20 de ori, însă aceasta numai pentru acea o cameră, nu? Din moment ce toată activitatea mea se va desfășura online, nu am nevoie de mai mult de o cameră.
7) În primul an nu am acces în niciun fel la banii făcuți de companie? Dacă aș dori să cumpăr un laptop pentru companie aș putea face asta din banii companiei sau ar trebui să aștept până la împărțirea de dividende?
8) Este posibil ca mai târziu să adaug alți asociați sau chiar să cedez firma complet altor persoane? Ca o tranzacție sau donație?
9) Contabilitatea trebuie făcută alături de un contabil. Îmi puteți spune cum se face aceasta? Trebuie să anunț de câte ori primesc bani sau la finalul anului?
10) Contractele vor fi internaționale (majoritatea România-SUA, România-Germania etc.). Se poate face contract pe legislația din România sau ar trebui 2 contracte diferite? Aș putea angaja un avocat din SUA pentru un contract? Ce mă sfătuiți să fac?
11) Am numele și emblema, am creat și site-ul și paginile de socializare SRL-ulu, însă NU am întreprins niciun fel de activitate comercială (nu am primit bani). Ar putea reprezenta aceasta o problemă? Sunt 99,99% sigur că numele nu este rezervat de nicio altă companie.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat! Întrebări ar mai fi, dar 11 sunt deja prea multe.
4. O SRL nou infiintata este microintreprindere si plateste 3% din venit. impozitl pe divident a scazut la 5%
5. Te poti angaja la noul tau SRL cu contract de munca pentru a beneficia de asigurare de sanatate. Daca te angajezi in maxim 30 de zile de la data infiintari se cosidera societate nou infiintata cu un angajat si vei platii in loc de 3% din venit doar 1% o perioada de 2 ani.
6. Da poti sa declari sediul in casa parintilor tai iar pentru a nu se majora impozitul, acestia trebuie sa dea o declaratie la primarie ca la sediul firmei tale respectiv in locuinta lor nu se desfasoara nici o activitate economica cu conditia ca tu sa nu deduci nici o cheltuiala cu intretinerea locuintei lor pe firma ta.
7. Poti sa iti iei dividende oricand.
8. Da este posibil.. mai putin partea cu donatia, nu sunt sigura.
9. Contabilitatea trebuie gestionata de un contabil autorizat CECCAR sau de catre un absolvent de studii superioare in domeniu economic. in cazut celui din urma va trebuii sa inchei un contract de munca cu el, altfel nu are dreptul sa iti tina evidenta contabila.
10. Firma fiind infiintata in Romania respectiv cu sediul in Romania, va functiona conform legislatiei Romaniei.