avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare contravaloare CO si ore suplimentar lucrate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare contravaloare CO si ore suplimentar lucrate

Am fost angajat contractual al DGASPC Olt.In urma unei inscenari am fost dat afara pe modive disciplinare.Am contestat dispozitia in instanta urmand a-mi proba/dovedi nevinovatia.
Am cerut si mi s-a emis o adeverinta din care rezulta ca la data cand a incetat CIM am de recuperat 32 zile de Concediu de Odihna si 200 ore suplimentar lucrate si nerecuperate/neplatite.
1.Care este procedura ce trebuie sa o urmez pentru a incasa drepturile banesti cuvenite,aferente acelor ore suplimentare si Concediului de Odihna ramas neefectuat?
2.In CIM se specifica faptul ca orele suplimentare se recupereaza prin ore libere platite si daca nu e posibil(cazul meu), se platesc cu un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 75% sau cel prevazut de Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura.
Care este Contractul Colectiv de Munca la nivel de DGASPC (pentru jud Olt) in vigoare la aceasta data?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 22 Februarie 2017
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

Atentie, insa, ca in sectorul bugetar din 2011 si pana in prezent , munca suplimentara se compensa cu timp liber corespunzator.
Sunt celebrele OUG privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2011, 2012,203, 2014, 2015, 2016, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice ..., care prevedeau/prevad ca :" munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator"
freeelis a scris:

Atentie, insa, ca in sectorul bugetar din 2011 si pana in prezent , munca suplimentara se compensa cu timp liber corespunzator.
Sunt celebrele OUG privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2011, 2012,203, 2014, 2015, 2016, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice ..., care prevedeau/prevad ca :" munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator"

In CIM scrie clar ,citez:
„Orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legii 53/2003-Codul muncii republicata cu modificarile si completarile ulterioare”
Contractul este incheiat in 2014.Din ceea ce este redat mai sus:
Nu sunt obligati sa mi le plateasca pentru ca nu mai pot fi recuperate prin ore libere platite?

Nu erau obligati sa vi le plateasca, intrucat OUG-urile adoptate aveau dispozitii derogatorii de la Codul Muncii.

Ati solicitat acordarea de ore libere platite?
freeelis a scris:

Nu erau obligati sa vi le plateasca, intrucat OUG-urile adoptate aveau dispozitii derogatorii de la Codul Muncii.

Ati solicitat acordarea de ore libere platite?

Eu nu mai lucrez la acea institutie!Nu le mai pot recupera prin ore libere platite.
Mi s-a desfacut contractul de munca!
daca exista OUG-uri de ce nu au scos partea cu orele suplimentare din CIM ?
Partea care am citat-o mai sus.
Care e procedura de recuperare?
Trebuie sa fac cerere sau sunt obligati ca la ultimul salariu sa adauge si TOATE restantele financiare fata de un fost angajat?
Este problema angajatorului daca nu a scos acea partea din c.i.m., desi cred ca nu era obligat s-o faca , avand in vedere textele de lege anterior amintite de mine.

Procedura de recuperare :
- sesizare la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
- actiune in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
- apelarea la mediere.

Puteti sa le demarati pe toate trei deodata.

P.s.
cineva a afirmat intr-un topic ca daca nu ati solicitat compensarea cu ore libere platite in termen de 60 de zile de la efectuare acest drept se pierde.
www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare. danielanic danielanic Buna seara. Am de recuperat aproape 1000 de ore suplimentare, efectuate de la inceptul anului. Am cim pe perioada nedeterminata. Am solicitat angajatorului de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihnă la contract adițional stavi stavi Lucrez la o firmă de pază și ni s-a spus că nu se plătesc orele suplimentare( deși planificările ne forțează să lucrăm suplimentar!).Contractul este ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare ingridvanta ingridvanta Buna ziua, Si mai am o nelamurire, in legatura cu cu CIM, am semnat CIM in 3 exemplare . Ar fi trebuit sa primesc si eu un exemplar sau nu?Pentru ca au ... (vezi toată discuția)