avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Bună seara!
Vă cer părerea și sfatul în următoarea problemă: doi soți divorțează, se face partajul bunurilor, cei doi copii rămân, prin hotărâre judecătorească, câte unul la fiecare părinte.
Fostul soț se recăsătorește și are un alt copil. Peste patru ani de la căsătorie, soțul moare, succesiunea nu s-a făcut imediat doarece fiica cea mare (copilul încredințat tatălui la divoț) nu a dorit acest lucru, iar mama vitregă i-a înțeles punctul de vedere.
Obiectul succesiunii este un teren de construcție pentru care există act de proprietate. Pe acest teren, soțul decedat a construit o casă fără autorizație, pentru care nu există forme legale de construcție, ci doar facturi pentru materialele cumpărate. În această casă locuiește a doua soție împreună cu copilul cel mic.
Acum, după alți patru ani de la deces, fiica solicită succesiunea, mama vitregă este de acord. Întrebările ar fi:
- cine sunt moștenitorii?
- cine este obligat să achite costurile succesiunii?
- casa despre care v-am vorbit poate intra în dezbatere succesorală?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 19:38, 24 Februarie 2016
Buna seara
la succesiune vin cei trei copii ai tatalui decedat si sotia de la momentul decesului.
Cotele sunt:
sotie supravietuitoare 1/4 din masa succesorala
copii (toti trei) 3/4 din masa (cate 1/4 din aceasta)
Casa poate intra prin accesiune imobiliara si, in functie de momentul constructiei (inainte sau dupa a doua casatorie) cotele sunt:
Daca ste inainte de a doua casatorie la fel ca mai sus, daca este dupa a doua casatorie:
sotia supravietuitoare 5/8 si fiecare din cei 3 copii 1/8.
In privinta costurilor:
Fiecare va plati in functie de cota ce-i revine.
Vă mulțumesc! Da, casa este construită în timpul celei de-a doua căsătorii.
Atunci a doua sotie are 5/8 din valoarea casei si fiecare din cei 3 copii cate 1/8.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea averii dupa deces galaoan galaoan acum 34 ani unchiul meu, care avea un copil a ramas vaduv si apoi s-a recasatorit. Casa in care au locuit unchiul meu si actuala sotie a fost construita cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata decedat andynagy13 andynagy13 am un tata decedat din anu 2007 noiembrie.eu sunt copilul lui din prima casatorie,el sa recasatorit ulterior si are o fata cu actuala sotie.vreau sa fac ... (vezi toată discuția)
Cota parte sot supravietuitor kitty_magdutza kitty_magdutza care este cota parte a unui sot supravietuitor cu un copil natural si 2 copii vitregi? (vezi toată discuția)