Buna ziua, in prezent sunt somer si as vrea sa obtin ceva lamuri in legatura cu un contract de munca.
Patronul mi-a facut un contract de munca, fara a-mi solicita toate actele, cu mentionarea in contract a perioadei de proba, salariul, concediul si functia.
Functia trecuta in contract nu se regaseste in clasificarea ocupatiilor din Romania.
Acest angajator nu a mai avut angajati, bineinteles nu are nici registru de evidenta.
Contractul nu are numar si nici referire la legislatia muncii aplicabila in Romania.
Perioada de proba este de 30 de zile, timp in care oricare parte poate renunta la continuarea contractului.
Data contractului este 31.07.2009 si contractul a fost semnat in 04.08.2009.
Din cate am mai aflat se pare ca lipsa, de exemplu, a certificatului medical din care sa ateste capacitatea pentru functia respectiva, atrage dupa sine nulitatea acestui contract.
Mentionez inca o data ca nu mi-a solicitat nici un fel de acte, in afara de cele legate de cartea de identitate.
Nu stiu in ce masura este acest contract de munca valabil.
Am incercat sa-i spun angajatorului acest lucru, dar bineinteles ca nu sunt in masura sa ii dau sfaturi in acest sens si oricum am nevoie de loc de munca.
Pe de alta parte nu vreau sa ma trezesc ca raman si fara somaj si fara loc de munca, mai ales ca sunt si unic intretinator de familie.
Ce sfaturi imi puteti da?
Multumesc
Pentru a anunta somajul veti avea nevoie de a adresa de la angajator care sa confirme ca sunteti angajat cu contract de munca pe perioada de... de la data de..., si va rtebui sa prezentati la somaj si o copie a contractului de munca.
Daca angajatorul este serios nu va fi problema sa obtinetei aceste lucruri.
daca credeti ca va face contract doar de forma, fara a il inregistra mai departea la ITM si a respecta toate celeleate obligatii, veti putea sa va dati seama cand veti cere exemplar al contractului de munca.
Intradevar legea solicta aviz medical la angajare, dar lipsa lui se poate suplini daca veti face ulterior angajarii examinariel medicale.
Nulitatea unui astefl de contract se constata prin acordul celor 2 parti sau in instanta la cererea persoanei interessate.
daca va incheie conrtact de munca pe perioada nedeteminata, atunci somajul va va inceta si veti putea solicita la somaj acordarea stimulenmtului de 30% din valoarea somajului lunar pana cand v-ar fi expirat dreptul de a primi sindemnizatia de somaj.
daca va incheie contract pe duarat determinata, somajul se suspenda, urmand ca la data incetarii prin expirarea a unui astfel de contract sa faceti doar cerere de realuare a somajului.
daca va angajati pe durata nedetereminata si in cele 30 de zile cat aveti perioada de proba, angajatorul rvs va inceteaza din initiativa lui contractul prin notificare scrisa de incetare in timpul perioadei de proba, aveti dreptul de va deschide un nou dosar de somaj.
Cred ca mai mult decat sa va dau aceste informatii nu am cum sa va ajut.
Decizia o luati tot dvs. DAca sunteti primul angajat la acest angajator, cred ca e util sa discutati simplu si clar cu el aceste probleme legate de drepturile dvs de somaj .
Penrtu ca sunteti unic intretinator de famil;ie, angajatorul ar putea sa beneficieze de niste subventii la angajare dvs pe perioafda nedeterminata, subventii pe care le poate solicta de la somaj in baza legii 76/2002.
1. Solicitati patronului un exemplar de pe contractul de munca cu numarul de inregistrare de la ITM. In acest caz, veti vedea daca aveti contract de munca.
2. O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci. Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea contractului individual de muncă. În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil.
3. Ca sa beneficiati de somaj trebuie sa indepliniti conditiile prevazute de Legea nr.76/2002.
Somaj
babycika
Buna ziua.Am fost angajata pe perioada de proba la o firma.Mi s-a facut un contract de munca fara analizele medicale facute,iar dupa o saptamana din motive de ... (vezi toată discuția)
Cim nul?
eujad
daca la angajare , nu mi-a fost prezentat certificat medical si nici ulterior, dar toti salariatii sunt \"Verificati \" de catre medicul de medicina muncii, ... (vezi toată discuția)