avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere

Tatal meu la data de 30 iulie 1956 a cumparat un teren cu contract de vanzare cumparare in care a fost specificat ca terenul are serviute de trecere prin terenul vecinului vechi spre drumul public al orasului. Contractul a fost inregistrat la notar si a primit si sentinta civila despre proprietate cu servitute de trecere prin terenul vecinului vechi.Sentinta a fost inregistrat in cartea funciara a noastra si a vecinului vechi cu dreptul nostru de servitute de trecere. Vecinul vechi a vandut casa si terenul lui pentru altcineva si urmasii lui sant acum vecinii nostrii. Vecinii nostrii au fost la un avocat ca sa se intereseze in legatura cu servitutea de trecere. Avocatul a zis ca vecinii nostrii au drept la o chirie de la mine. Banuiesc ca chiria asta este despagubirea lor pentru lipsa de folosinta a terenului. Intrebarea mea este daca avem obligatia sa platim chirie pentru vecinii nostrii? Data constituirii aervitutii de trecere este 8 aug 1956 data sentintei civile. Vecinii nostrii mai au drept de despagubire? Noi am cumparat terenul de la un proprietar vechi. Nu cumva el sau urmasii lui datoreaza cu despagubire catre vecinii nostrii? In orice caz daca trebuie sa platim pentru servitute de trecere pentru noi nu trebuie servittea de trecere si putem sa cerem pe vecinii nostrii sa caute alta iesire pentru noi si sa ne despagubeze cu canalizarea, apa, si bransament de gaze? De ce nu am fost instiintati la momentul cumpararii ca o sa datoram despagubire catre vecini? Cine este de vina? statul? vecinii? sau vanzatorul de la care am cumparat terenul? Noi nu am fost instiintati in momentul cumpararii despre o eventuala despagubire in viitor. Este de vina Statul Roman ca a schimbat radical legislatia? Noi platim din cauza asta ca Statul nu a fost in stare sa mentine o legislatie stabila? Sant multe intrebari in legatura cu asta. Va rog frumos sa-mi raspunda cineva daca este posibil.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2016
barnix2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: barnix2001 , utilizator 12:52, 6 Martie 2016
Am primit urmatorul raspuns pe net:

Buna ziua,
Ca raspuns la situatia prezentata va comunicam ca dispozitiile Codului civil in vigoare va asigura temeinicia exercitarii dreptului de servitute, fara niciun fel de despagubire fata de proprietarul vecin.
Astfel , dispozitiile legii de punere in aplicare stabilesc aplicarea legii noi si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare, derivate din raporturile de proprietate , inclusiv regimul general al bunurilor.
Cu privire la materia dreptului de servitute, aceasta reprezinta sarcina care greveaza un imobil pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar. In masura in care proprietarul fondului dominant nu agraveaza in mod inechitabil sarcina fondului aservit, nu se poate retine niciun drept de despagubire pentru proprietarul terenului pe care se afla calea de acces la calea publica.
Pentru specificatii ulterioare, va stam la dispozitie!
Raspunsul primit dupa parerea mea este satisfacator dar totusi ma nelinisteste urmatoarea fraza:
... In masura in care proprietarul fondului dominant nu agraveaza in mod inechitabil sarcina fondului aservit ...
Cine si pe baza carui lege este definit inechitabilitatea sus amintita?

Lege din ungaria defineste precis servitutea de trecere:
[ link extern ]
"A telki szolgalom alapítása visszterhesen is történhet, azonban gyakorlása mindig ingyenes. "
Care are urmatoarea traducere:
Servitutea de trecere se poate crea si cu cheltuieli decontate de catre cealalta parte dar folosirea servitutii de trecere in continuare este complet gratuit.

Dupa parerea noastra legislatia romana este obscura si nepunctuala in privinta servitutii de trecere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Acte de vanzare cumparare adomelu adomelu buna ziua. bunica mea are un act de vanzare cumpararepe un teren intravilanavand ca vecini pe o sora de a ei. intrebarea mea este daca actele de vanzare ... (vezi toată discuția)