avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Agentie imobiliara - contract de prestari servicii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Agentie imobiliara - contract de prestari servicii

Buna ziua,
Am cautat o locuinta in vederea cumpararii, dar in acesta lant a aparut un agent imobiliar care mi-a "prezentat" o locuinta, desigur inaintea vizionarii a trebuit sa semnez un contract intre mine si agentia imobiliara. Dupa o perioada de cateva saptamani m-am hotarat sa cumpar acea locuinta impreuna cu prietena mea, prin programul "Prima Casa", in cote parti egale 50-50%. Intrebarea mea este, se poate sa platesc agentiei doar comision pentru o cota parte, mentionand ca in contractul dintre mine si agentie prietena mea nu este mentionata, iar la vizionarea apartamentului ea nu a fost prezenta. Sau se poate sa inchei contractul de vanzare cumparare fara fiu nevoit sa platesc comisionul agentiei, avand in vedere ca in afara de prezentarea apartamentului agentia imobiliara nu este implicata, iar seria mea de buletin din contract este gresita, restul datelor fiind corecte.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: LaurentiuPopescu , utilizator 11:41, 28 Februarie 2016
In contract este trecut un comision ce trebuie achitat daca veti cumpara apartamentul. Si il veti achita. Daca ii faceti agentiei o alta oferta si o accepta este in regula. Altfel, daca decideti sa nu platiti comisionul agentia cu siguranta va actioneaza in instanta. Mai sunt cateva cazuri pe forum: au incercat sa dea teapa agentiilor imobiliare si au platit. Corect si indicat este sa achitati.
Buna seara,
Ati semnat si totodata ati acceptat obligatiile care reies din contractul cu agentia. Sunt de parere ca odata asumate obligatiile trebuie respectate. Sigur, puteti negocia acel comision, pentru ca se practica.
In ce priveste prietena dv. consider ca ea nu este parte in contractul cu agentia, deci dv. va platiti doar comisionul aferent sumei pe care o veti plati dv respectiv cota parte. Prietena este un tert fata de acest contract, ea nu s-a obligat in nume propriu, iar dv nu v-ati obligat in solidar.
(este bine sa cititi cu atentie clauzele atunci cand semnati...unele agentii trec ca n-ai voie sa cumperi nici prin rude sau interpusi, dar este greu de dovedit asta. mai mult, in cazul de fata prietena nu este un interpus, ea cumparand in nume propriu cota ei de 50%)

Toate cele bune!
Va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema comision agentie imobiliara bodom bodom Ma confrunt cu o problema legata de plata unui comision catre o agentie imobiliara. Am achizitionat un apart prin intermediul unei agentii imobiliare, cu care ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare apartament cristea sandra cristea sandra In urma cu 3 luni,un prieten a incheiat un contract de vizionare cu o agentie imobiliara.La data si ora la care trebuia sa se intalneasca cu reprezentantul ... (vezi toată discuția)
Instiintare plata agentie imobiliara renato30 renato30 Buna ziua ! Sa va spun in ce consta problema mea : Am gasit un apartament cu ajutorul unei agentii imobiliare si un angajat al agentiei a mers la intalnirea ... (vezi toată discuția)