avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren extravilan, problema cale de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren extravilan, problema cale de acces

Buna seara.Cum se procedeaza in cazul urmator?Vreau sa cumpar o suprafata de teren extravilan care se invecineaza cu mine.Acest teren este arendat altcuiva.In mod normal are intaietate.Dar nu este cale de acces decat pe alte proprietati,primavara si toamna,Poate fi vandut altcuiva decat mie?
Cel mai recent răspuns: fermier , utilizator 14:57, 13 Martie 2016
Mergeti la un notar si respectati procedura vanzarii, altfel se anuleaza actul.
Buna seara,
Normal ca poate fi vandut cui doreste vanzatorul. (bineinteles, dupa ce-a rezolvat cu dr de preemtiune)
Se poate solicita/stabili o servitute de trecere: Servitutea de trecere este un drept stipulat in Noul Cod Civil, care enunta clar dreptul proprietarului fondului dominant (adica proprietarul unui teren) asupra terenului fondului aservit cu acordul proprietarului vecin. Totusi, acest lucru nu inseamna ca servitutea de trecere este la indemana proprietarului vecin intr-un mod facultativ. Legea prevede clar ca acesta trebuie sa-i ofere posibilitatea celuilalt proprietar (care se vede nevoit sa ceara servitute de trecere), avand in vedere ca nu exista o alta posibilitate, de a avea acces la bunul sau.
Bineinteles, vecinul care ii va acorda servitute de trecere va fi supus unui minimum de paguba sau va beneficia, conform pretului pe metru patrat al terenului, de o recompensa financiara. (Dreptul de servitute este reglementat in art. 755 – art. 772 N.C.Civ.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Multumesc pentru raspunsuri la intrebare.Acest proprietar care vinde are o suprafata de teren intravilan care are iesire la un drum comunal.In momentul vanzarii catre alt cumparator in afara de mine ar trebui sa ii lase o cale de acces pe parcela situata in intravilan ,si pe care se afla o constructie care ocupa toata latimea.Deci practic aceasta cale de acces nu poate fi realizata.Vanzatorul in acest caz trebuie sa vanda dupa reglementarile actuale prima data rudelor, arendasilor,dar nu poate strica casa sa le faca drum.In acest caz pot fi eu un posibil cumparator ,bineinteles in cazul in care ceilalti care au dreptul de cumparare inaintea mea nu dau un pret mai mare, care sa nu imi convina mie.Intrebare:Vanzatorul trebuie sau nu in acest caz sa asigure cale de acces la teren ca sa poata fi vandut?Poate sa-l vanda altui client fara sa lase din parcela intravilan care are acces la drum ,servitute de trecere/
Daca nu are cale de acces nu se poate vinde.
In acest caz eu pot fi singurul cumparator.Dar cred ca tot trebuie urmat pasii pentru vinderea unui teren extravilan.Un arendas care lucreaza un teren alaturat ma poate concura,chiar daca nu este proprietar ci doar lucreaza vecinatatea?

Alte discuții în legătură

Cumparare teren fara acces nutu_ionut nutu_ionut Buna ziua, vreau sa cumpar un teren extravilan pe care proprietarul l-a impartit in doua loturi. Lotul care are acces la strada l-a vandut iar la lotul pe care ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren langa drum de servitute daniela_serb daniela_serb As avea o intrebare ,daca ma poate ajuta cineva. Vreau sa cumpar o parcela de teren situata langa un drum de servitute,dar care nu este evidentiat ... (vezi toată discuția)
Teren fara drum de acces - teapa mac23 mac23 Buna ziua, am un teren extravilan (asa era acum 2 ani cand l-am cumparat, acum am vazut ca tabla cu intrare in localitate se afla dupa terenul meu...).Cand ... (vezi toată discuția)