avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces - posibile urmari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces - posibile urmari

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie : sunt in proces cu o firma care solicita datoria pe care o am fata de ei + penalitati conform contract, care sunt enorme, de 4 ori valoarea datoriei. Am depus inaintare prin care solicit exceptie procesuala fiind diferenta exagerata intre datorie si penalitati si plata datoriei cu stocul de marfa, care nu este perisabil, alte surse de stingere a datoriei nu am pe firma - mijloace fixe, imobile sau alte lucruri de valoare pe care ar putea valorifica.

Intrebarea este : ce se poate intampla in cazul acesta ? Creditorul poate solicita recuperarea datoriei si prin executarea asociatilor (eu si sotul) ca persoane fizice?

Ce ar trebui sa fac? Cum as putea sa rezolv situatia in favoarea mea, sa dau stocul in schimbul datoriei si sa solicit penalitati la nivelul scazut, pe tara al BNR, eventual?

Specific ca nu am bani sa platesc un avocat care sa ma reprezinte, asa ca ar trebui sa ma reprezint singura.

Multumesc, astept cu mare interes raspuns din partea dvs.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Silvia Hulpus , Consilier juridic 12:45, 29 Februarie 2016
Daca nu puteti angaja un avocat sa va reprezinte, v-as sfatui sa incercati o intelegere cu ei, sa dati inapoi marfa ramasa si sa incercati incheierea unui angajament de plata, cu termene reale si posibile pentru d-voastra, pentru diferenta de suma ramasa.Daca facturile si contractele sunt in ordine, si sunt acceptate la plata, pe langa suma datorata este posibil sa fiti obligati si la plata unei exepertize contabile, sau a cheltuielilor de judecata.
Prin urmare, sfatul meu este sa incercati o intelegere cu creditorul dumneavoastra.
incercati sa vorbiti cu ei ....actele sunt ok ? v-au livrat cu facturi , contract etc ??
Buna ziua,

In contractul pe care l-ati incheiat, ce clauze sunt privitoare la penalitatile de intarziere? Va intreb aceasta, fiindca, penalitatile nu pot depasi debitul restant, decat daca in contract s-a prevazut in mod expres acest lucru (L. 483/2002, care stipulează la art. 4, alin. (3), că totalul penalităţilor pentru întârziere nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul).

Plata datoriei cu stocul de marfa, cum spuneti (in ideea in care nu aveti altceva pe firma), se poate, daca creditorul accepta si dat fiind ca in aceste conditii ar fi chiar in interesul sau sa accepte (in lipsa de alte bunuri).

Raspunderea asociatilor cu bunurile lor personale, se poate intampla doar in cazul "atragerii raspunderii adminitratorului"-ceea ce este foarte greu de demonstrat, din experienta mea...deci, putin probabil sa se ajunga acolo. (Creditorul este dator să dovedească modalitatea prin care s-a provocat starea de insolvabilitate a societății, înstrăinarea sau ascunderea bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea acesteia, precum și reaua-credință a administratorilor).

Intr-adevar, cheltuielile de judecata (onorariul avocatial al partii adverse, eventuale expertize sau alte cheltuieli, vor fi puse in sarcina celui ce pierde...+ eventualul onorariu al executorului judecatoresc daca se va ajunge acolo) v-ar mari datoria, dar daca firma SRL-ul la care sunteti asociati, nu mai are bunuri, cine va plati toate aceste cheltuieli...
Sfatul meu ar fi, daca vreti sa continuati activitatea pe firma respectiva, si credeti ca aveti resurse sa o "repuneti pe picioare" incercati sa obtineti minimul de penalitati si sa achitati debitul cu stocul respectiv.

In contract sunt stipulate penalitati de 1% pe zi de intarziere. Este un contract de inchiriere stand comercial. Eu in momentul de fata si in viitorul apropiat nu am posibilitatea sa repun afacerea pe picioare, asta implica costuri pe care nu mai am sa le cheltuiesc. Singura mea sansa sa platesc datoria este sa dau la schimb stocul de marfa....in ceea ce priveste celelalte cheltuieli cu expertize, executare silita...ma va pune in situatia de a cere insolventa.

De la ce valoare am voie sa cer insolventa ? Care ar fi conditiile de intrare in insolventa ? Datoria este de 8000 lei, ei cer penalitati de 44 000 lei ...

Astept cu mare interes raspunsul dvs.
Rectific...Legea 469/2002 (nu483/2002) privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale a fost abrogata de Legea nr. 246 din 30/06/2009, prin urmare, acum se vor cere penalitati conform contractului, chiar daca depasesc debitul

Cat despre valoarea prag de intrare in insolventa: Potrivt art. 5 pct. 72 al Legii nr. 85/2014, valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanței, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii insolvenței. Valoarea-prag este de 40.000 lei, sau în cazul creanțelor salariale este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat.

Conform prevederilor art. 5 pct 20 ale Legii nr. 85/2014 creditorii vor putea solicita deschiderea procedurii insolvenței doar în cazul în care, după compensarea datoriilor reciproce, de orice natură – față de debitor, suma datorată acestora va depăși valoarea prag.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment crisrian crisrian Sint asociata intr o firma cu datorii la stat . Momentan pe firma functioneza un mic magazin din care in insolventa nu as putea plati suma restanta la ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere ContSters82010 ContSters82010 Va rog sa ma ajutati cu cateva pareri, in urmatoarea problema: Avem un debitor care nu ne-a achitat debitul de mai mult de 30 de zile dar suma nu atinge ... (vezi toată discuția)
Solicitare insolventa hr hr Buna ziua, Va expun pe scurt situatia in care ne aflam: o societate are sa ne plateasca o suma, pentru marfa livrata si neincasata mai mare decat limita ... (vezi toată discuția)