avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Registrul de casa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Registrul de casa

Închiderea lunară a unui registru de casă este obligatorie a se efectua la sfârşitul unei luni calendaristice respectiv (30-31), s-au în ultima zi a datei scadente a cotelor lunare de întreţinere.

Ce prevede legislaţia în vigoare?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:02, 1 Martie 2016
In fiecare zi in care se fac incasari sau plati se incepe o noua fila din registrul de casa si tot in fieacre zi se inchide acea fila.
Se incepe cu "sold initial" si se incheie cu "sold final".
Nu se fac alte operatiuni speciale, deosebite... la sfarsitul lunii. Daca, de exemplu, pe 19 ianuarie s-a stabilit "sold final" 1278 lei, iar pe 20 ianuarie se incepe cu "sold initial" 1278 lei, tot asa daca pe 31 ianuarie soldul final era 2356 lei, pe 1 februarie sodul initial este 2356 lei.
Operatiunile in registrul de casa nu au nici o legatura cu data scadentei afisata pe lista de plata.
Intr-adevar, inchiderea de luna se face pe data de 31 sau 1 (luna calendaristica), dar asa cum spunea si colegul nostru, o as. prop. poate sa nu mai faca incasari in perioada 23-31, ceea ce inseamna ca ultimul sold final se va transforma in sold initial incepand cu data de 01 a lunii urmatoare... Lucruri simple!
Asadar, legislatia recomanda inchiderea de luna in ultima zi a lunii calendaristice.
In cadrul asociatiilor de proprietari se tine un registru de casa cu trei coloane: incasari, plati si sold la fiecare operatiune si nu cel pe doua coloane care se tine la o societate comerciala. Astfel, inchiderea exercitiului financiar la lansarea unei liste se poate face in orice zi a lunii. Inchiderea in ultima zi a lunii se foloseste la o societate comerciala, care trebuie sa evidentieze profitul lunar, ceea ce nu este cazul la asociatii de proprietari.

Produsul principal al administratiei este lansarea listei de plata si totul trebuie sa se subsumeze acestui produs. In acest sens, la data lansarii listei de plata trebuie sa se evidentieze situatia activ/pasiv care se refera si la soldul din registrul de casa.
Cu toate ca mi-am propus sa nu intervin, va rog sa ma scuzati dar nu ma pot abtine.

Registrul de casa este acelasi la orice persoana juridica si daca vreti si fizica. Gasim registrul de casa in librarie si poate avea mici diferente de liniatura. In functie de liniatura, oricine face inregistrarile in registrul de casa poate stabili sodurile dupa fiecare operatiune pe ultima coloana din dreapta sau cumuland incasarile pe colana de inacasari, platile pe coloana de plati si stabilind pe o linie la sfsrsitul paginii (zilei) soldul final facand operatiunile S.initial + Incasari - Plati = S. final

Inchiderea registrului de casa NU are nici o legatura cu profitul lunar al vreunei societati comerciale, firma privata ori de stat, indiferent de domeniu si indiferent de modul de tinere a contabilitatii. Economistii, contabilii stiu ca incasarile nu inseamna venituri, ca platile nu inseamna cheltuieli iar soldul casei nu inseamna profit sau pierdere.

Situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv, se intocmesc la asociatiile de proprietari la sfarsitul lunii si nu la data intocmirii sau afisarii listei de plata. Este obligatoriu de raportat aceasta situatie cu datele de la 30 iunie si 31 decembrie la Primarie. Asa prevede HG 1588/2007
Art. 21.(3) Asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă simplă vor depune la compartimentele specializate în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari din cadrul consiliilor locale situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv, întocmită potrivit ordinului ministrului economiei şi finanţelor, până la data de 1 martie pentru situaţia existentă la 31 decembrie şi până la data de 1 septembrie pentru situaţia existentă la 30 iunie. Asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă dublă vor depune bilanţ contabil, conform prevederilor legale.

Atat situatia soldurilor cat si bilantul, unde este cazul, au clar prevederi de a cuprinde situatia existenta la 30 iunie sau 31 decembrie si nu poate orice asociatie sa intocmeasca aceste obligatii cu date diferite, in functie de intocmirea listelor de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati prin banca pt asoc proprietari gabrielaburcea gabrielaburcea Buna seara Va rog sa ma ajutati ,cum se procedeaza cand pt o Asociatie de Proprietari face plati numai prin Banca cum se evidentiaza aceste plati ... (vezi toată discuția)
Evidenta contabila pt asociatia de locatari cocoranum cocoranum Buna ziua, am o nelamurire referitor la documentelor contabile intr o luna a unei asocatii de proprietari dosarul cu evidenta contabila a unei ... (vezi toată discuția)
Inchidere luna asociatie Almaris Almaris Pentru intocmirea corecta a situatiei activ-pasiv se au in vedere incasarile, respectiv platile din cursul unei luni calendaristice. Dupa ce sunt inregistrate, ... (vezi toată discuția)