avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu postnatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu postnatal

Buna ziua
Sunt Cornelia Anghel si am o intrebare pentru o cunostinta de la serviciu. Este angajata la o firma de paza cu contract de munca pe perioada nedeterminata , 12 ore pe zi (program turnus), si este insarcinata in 7 (sapte) luni. Doreste sa stie care sunt formalitatile legate de beneficierea acestui tip de concediu. Angajatorul i-a cerut sa scrie o cerere de incetare a activitatii, este corect/ Dac nu dati-mi cateva lamuriri in acest sens. Astept raspuns cat mai urgent , va rog mult!

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: manea_laura , utilizator 16:42, 6 August 2009
1. Sa aduca la cunostinta angajatorului, in scris, ca este insarcinata si sa ataseze adeverinta de la medicul de familie.
2. In rest este obligatia legala a angajatorului sa anunte medicul de medicina muncii si ITM despre starea dvs.
3. Mai mult, fiind insarcinata si apoi in concediu de maternitate, nu poate fi concediata.
4. Tineti aproape de noi, pas cu pas, sa va spunem ca sa faceti.
5. In nici un caz sa nu semneze o cerere de incetare a activitatii sau o demisie!!
procedati dupa indrumariel dlui Valeriu.

este bine sa citit OUG 96 din 2003 privind protectia maternitatii.

Nu o lasati pe doamna sa cada prada presiunii angajatorului si sa semneze o crere de demisie sau alta cerere.

MAi ales ca din luna a 7-a incolo va putea lua concediu prenatal, apoi postnatal si daca are stagiu va putea apoi inrta in CIC.

Daca a anuntat in scris angajtorul de sarcina, pe toata aceasta perioada angajatorul nu are voie sa ii inceteze conractul de munca (chiar daca desfiinteaza postul). Exista o singura exceptie, daca societatea intra in proocedura de faliment.
Buna seara!
Ma numesc Manea Laura,am 31 ani si sunt insarcinata (trei luni);am 3 ani vechime la firma la care lucrez.Incepand cu 01.06.2009 mi s-a marit salariul de la 1000 -1100 ron (venitul net).Data estimata a nasterii este 20 ianuarie 2010.
Intrebari:
1.Daca intru in concediu prenatal incepand cu 01 12.2009,care este platit cu 85% din net?,imi va afecta media veniturilor pe ultimele 6 luni,implicit suma pe care o voi primi cand voi intra in concediu pentru ingrijirea copilului?Concediu prenatal intra in cele 6 luni de calcul?
2.Daca nu mi-am luat concediu de odihna in 2009,acesta poate fi adaugat ca si suma la media veniturilor pe ultimele 6 luni,pentru calculul indemnizatiei?Cineva m-a sfatuit sa nu-mi iau C.O. ca sa pot lua o indemnizatie mai mare?!
Va multumesc!
CO se compenseaza in bani numai in cazul incetarii c.i.m. ... daca va luati CO, atunci pentru perioada aceasta veti beneficia de indemnizatia pentru CO.

Daca nasteti pe data de 20 ianuarie 2010, atunci pentru stabilirea indemnizatiei pentru CIC se ia in considerare veniturile realizate in perioada 20 ianuarie 2009 - 20 ianuarie 2010.
manea_laura a scris:

Buna seara!
Ma numesc Manea Laura,am 31 ani si sunt insarcinata (trei luni);am 3 ani vechime la firma la care lucrez.Incepand cu 01.06.2009 mi s-a marit salariul de la 1000 -1100 ron (venitul net).Data estimata a nasterii este 20 ianuarie 2010.
Intrebari:
1.Daca intru in concediu prenatal incepand cu 01 12.2009,care este platit cu 85% din net?,imi va afecta media veniturilor pe ultimele 6 luni,implicit suma pe care o voi primi cand voi intra in concediu pentru ingrijirea copilului?Concediu prenatal intra in cele 6 luni de calcul?
2.Daca nu mi-am luat concediu de odihna in 2009,acesta poate fi adaugat ca si suma la media veniturilor pe ultimele 6 luni,pentru calculul indemnizatiei?Cineva m-a sfatuit sa nu-mi iau C.O. ca sa pot lua o indemnizatie mai mare?!
Va multumesc!

1. Daca intrati in concediu pre si postnatal incepand cu data de 01.12.2009, media va fi ultimile 6 luni si va recomand sa beneficiati de toate cele 126 de zile, indiferent ce spune angajatorul, pentru ca indemnizatia este aproape de salariul brut, adica 85 % din media pe ultimile 6 luni.
2.Concediu de odihna va recomnad sa-l luati pana sa beneficiati de concediu prenatal, pentru ca nu poate fi compensat, asa cum a spus si colegul meu.
3. Pentru concediu ingrijire copil, aveti media celpor 12 luni inclusiv luna cand ati nascut.
4. Va recomand sa instiintati angajatorul ca sunteti insarcinata, adeverinta de la medicul de familie sau de specialitate plus cerea Dvs.

Sarcina usoara va doresc, si daca mai aveti probleme, apelati cu incedere la acest site.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului din somaj tutulyna tutulyna salut.ma poate lamuri cineva?#-o sunt in somaj pana pe 12 feb.sunt insarcinata din 24 aug,deci acum am 24sapt si 2zile. am avut prob cu sarcina si am fost ... (vezi toată discuția)
Referitor la preaviz concediere, somaj, concediu prenatal, postnatal, ingrijire copil ana77 ana77 Buna ziua, As vrea sa va expun problema pentru care am nevoie de un sfat juridic. Ma numesc Ana Maria I si lucrez de aproximativ 3 ani in cadrul unei ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si indemnizatie crestere copil MONICA HRIB MONICA HRIB BUNA ZIUA ,SUNT INSARCINATA IN 14 SAPTAMANI SI SUNT IN CONCEDIU MEDICAL DE LA 5 SAPATAMANI DE SARCINA DEOARECE AM IMINENTA DE AVORT SI TREBUIE SA STAU LA ... (vezi toată discuția)