avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PROGRAM DE LUCRU
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PROGRAM DE LUCRU

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati cu o problema.
Angajatorul face o modificare la RI special pentru 2 persoane de la laborator ne anunta ca incepand cu 21 martia ac programul nostru va fi de la 6 dim la 10 seara in ture.Intrebare : are voie sa faca aceasta daca in CIM ul meu scrie program normal de 8 ore dela 8la16?Practic ne cere sa lucram prin rotatie saptamanala de la 6-14.30 si 13.30-22.Eu ntreb e legal pentru ca jurista zice ca HR ne informeaza iar noi trebuie sa ne conformam.Legal sau nu?Pot sesiza ITMul si instanta sau mai bine sa-mi dau demisia.ca daca nu respect informarea dinRI IMI POT DESFACE DISCIPLINAR CONTRACTUL DE MUNCA.?Oricat am incercat pasnic sa le explic patronilor ca eu locuesc la 25km si nu am mijloace de transport la acele ore pentru ca fiind in zona moldovei nu mai e circulatia de demult.Va rog mult sa ma ajutati Eventual revin cu clarificari daca nu ati inteles ce am vrut sa spun.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 4 Martie 2016
1. Art. 117 C.mun.
Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Asadar, Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.

Insa daca repartizarea timpului de munca este mentionata in c.i.m., atunci consider ca trebuie incheiat un act aditional lac.i.m. in acest sens.

2. Desfacerea disciplinara a c.i.m. se poate decide numai in urma unei cercetari disciplinare a salariatului , asa cum rezulta din prevederile art.251 alin.1 C.mun.

Art. 25 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
....

Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Nu mi-ati raspuns concret ce ma sfatuit sa fac,stiu ca intai urmeaza cercetarea disciplinara dar eu vreau sa stiu daca pot sa sesizez ITM ul sau instanta,sa stiu care sunt sansele mele in fata lor.Daca ati fi in locul meu ce ati face?Moldova ,50 de ani cu o mama bolnava de 83 de ani la care la modul asta nu as mai putea-o ajuta noaptea cand are nevoie,patroni fara inima.Va rog un sfat util?
Sesizarea se poate face numai dupa ce decizia a fost luata si comunicata salariatilor.

Chiar daca sesizati ITM-ul, acesta nu are competenta de a anula decizia angajatorului si nici de a-l sanctiona pentru o astfel de masura.

Daca ati fi in locul meu ce ati face?Moldova ,50 de ani cu o mama bolnava de 83 de ani la care la modul asta nu as mai putea-o ajuta noaptea cand are nevoie,patroni fara inima.Va rog un sfat util?

:offtopic:
Imi pare rau pentru dvs, dar sa stiti ca si eu am facut naveta 200 km - dus-intors - multa vreme avand un parinte cu un picior in groapa ...
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca as avea cu ce dar la 10 noaptea si fabrica e inafara localitatii cu ce as putea sa ajung acasa?Sa stau acolo pana la ziua sa plec cand am cu ce si sa ma intorc dupa ameaza sunt femeie nu sofez nu am masina si salariul nu e mare lucru, sa inteleg ca e mai buna demisia mai onorabila decat sa ma cobor la nivelul lor ,intradevar au plecat multi de aici din cauza lipsei de omenie, probabil ca asa se fac banii.Deci nu -mi ramane decat sa ma rog sa le dea dumnezeu sa ajunga in locul unora ca mine .
Intr-adevar, daca angajatorul dvs nu va intelege va fi greu sa va descurcati in aceste conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz idivaly idivaly Bună dimineaţa, lucrez la o societate de securitate în bucureşti.. aş vrea sa stiu, daca îmi dau demisia şi refuz acel preaviz, patronul are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Ce amenzi / sanctiuni risca angajatorul care sanctioneaza angajatii ... kPtCUQJ6Y!wgVjF kPtCUQJ6Y!wgVjF Ce amenzi / sanctiuni risca angajatorul care sanctioneaza angajatii cu 50% din salariu pentru abateri disciplinare. (vezi toată discuția)
Incheierea contractului cu litera i roxana-oana roxana-oana buna am si eu o intrebare : acum 2 luni si ceva m-am angajat la un magazin alimentar pe postul de vanzatoare. patronul sustine ca mi-a facut cm ci contract dar ... (vezi toată discuția)