avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventii civile 2016
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventii civile 2016

Buna ziua, am si eu o nelamurire in legatura cu impozitarea conventiilor civile care dupa noul cod fiscal nici nu mai stiu cum se numesc...contracte civile, venituri din activitati independente ....eu vreau sa stiu daca la o Asociatie de Proprietari Nea Costica repara o lampa si vrea 15 lei cum il platesc si ce trebuie sa declar conform noului cod fiscal...Pana acum era mai simplu in 112, plateam impozit, contributia pentru asigurari de sanatate, si altele dupa caz...acum nu mai stiu ce trebuie sa platesc. Am inteles ca se intoarce declaratia 100? Nu se mai platesc contributii pentru conventii?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 08:28, 6 Martie 2016
In asociatiile de proprietari nu se poate lucra in baza conventiilor civile de mai multi ani. Reiau ceea ce am postat recent pe un subiect asemanator.
Eu nu vad ca posibilitate legala ca cineva sa fie platit pentru a realiza o lucrare in asociatie, idiferent ca este membru al asociatiei ori nu, decat munca in baza unui CIM daca este persoana fizica sau contract prestari servicii daca este persoana juridica.
Dar daca de exemplu ati ales in comitetul executiv persoane care au calificare si pot executa permanent verificari, lucrari mici... puteti sa-l platiti in baza unui contract de mandat camembru in comitet. Si asta e valabil nu numai pentru partea tehnica ci si pentru alte activitati. De exemplu un membru al comitetului preia permanent casieria asociatie si poate fi platit pentru asta in baza contractului de mandat cu plata contributiilor si a impozitului... La fel un membru al comitetului cu pregatire tehnica poate fi indemnizat in baza unui contract de mandat avand ca sarcina sa se ocupe de verificarea unor instalatii (de apa, electrice...), mici reparatii...
Veniturile pe baza contractelor de mandat sunt venituri asimilate celor din salarii, se raporteaza in D 112 si anual in D 205. Pentru acestea se calculeaza, retin si platesla ANAF contributiile (CAS si CASS) si impozitul de 16% din baza de impozitare rezulatat dupa scaderea contributiilor si eventual a deducerii personale (300 lei).
Nu cred ca s-a schimbat ceva si nu am auzit sa se schimbe ceva in ceea ce priveste impozitarea si declaratiile.
Lucrarile intamplatoare se pot executa in baza unui contract civil: nu exista continuitate si subordonare care necesita contract de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informare cheltuieli. efectuarea de lucrari flori2009 flori2009 Buna seara! As vrea sa stiu daca a mai intervenit vreo modificare, actualizare a legii 230/2007 referitoare la informarea trimestriala a proprietarilor asupra ... (vezi toată discuția)
Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Cass,pentru administrator imobile la asociatie de proprietari,pensionar fratila mihaela fratila mihaela Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 . In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. ... (vezi toată discuția)