avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - stabilire vinovat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - stabilire vinovat

In data de 3 august, ma aflam la o intersectie dintre blocuri (strazi secundare). Intersectia nu era semaforizata...era doar cedeaza trecerea, nu erau treceri de pietoni pe nici un drum. Am vrut sa fac stanga, am semnalizat, am oprit pentru a acorda prioritate unei masini care venea din sens invers, dupa care am virat la stanga. Imediat ce am virat la stanga am sters usor o femeie care incerca sa traverseze (era exact pe unghiul mort din stanga masinii - pe stalpul masinii - din acest motiv nu am observat-o la timp). Femeia de aprox 65 ani, avand si greutate in maini (venea de la piata) s-a dezechilibrat si a cazut. Am mers la spital, am chemat politia. Politia mi-a spus ca e culpa comuna (sa citesc in art 135 a zis prima oara, dupa care in art 123 din codul rutier), nu mi-a dat amenda, doar mi-a ridicat permisul - mi-a zis pana in momentul in care femeia da declaratie ca nu are pretentii sau pana trec 60 zile, daca femeia nu depune nici o declaratie.
Cu siguranta ca trebuia sa fiu mai atent, dar vreau sa stiu din punct de vedere al legii cum stau - sunt vinovat in vreun fel sau nu...si daca da conform carui articol din cod. Eu am incercat sa caut in codul rutier daca eu trebuia sa acord prioritate, dar nu gasesc decat ca pietonii trebuie sa se asigure cand traverseaza pe la colt de strada fara trecere de pietoni marcata.
Mentionez ca cei de la spital i-au dat drumul acasa doamnei - i-au dat sa ia medicamente de durere de cap si de spate (coloana), fiindca in cadere si-a fortat spatele.
Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 13:13, 7 August 2009
am si eu o intrebare . daca ma arunc in fata masini pot sa castig bani.????????//:">=D>. din pct meu de vedere nu cred ca este normal si logic. mai ales fiid o persoana batrana poata sa moara de batranete si cazand fatele asupra lui:))
ionuts1982 a scris:

am si eu o intrebare . daca ma arunc in fata masini pot sa castig bani.????????//:">=D>. din pct meu de vedere nu cred ca este normal si logic. mai ales fiid o persoana batrana poata sa moara de batranete si cazand fatele asupra lui:))

Daca se stabilieste vina exclusiva a pietonului accidentat, soferul nu este raspunzator cu nimic, dar in cazul culpei comune sau al culpei exclusive a soferului acesta, trebuie sa repare prejudiciu cauzat prin fapta sa celeilalte persoane. Cum si Dv. daca va aruncati in fata masini si se stabileste culpa Dv. exclusiva puteti fi obligat de sofer sa ii platitii pagubele suferite. Nu conteaza cati ani are o persoana, poate sa aiba 100 de ani daca a fost accidentata poate suferi unele leziuni aparent usoare dar care sa duca la deces, raportul medico legal stabileste acest lucru.
In momentul in care am virat la stanga, pietonul incerca sa traverseze din dreapta masinii spre stanga (deci venea din fata mea inainte de a vira la stanga). Cand am ajuns cu masina langa pieton, trecuse deja de jumatatea drumului, astfel ca eu l-am atins cu coltul stanga fata al masinii.
Nu inteleg de ce ar fi culpa mea. Atunci ce inseamna articolul 66 cod rutier, alin 3, publicat mai sus, unde se mentioneaza cum au voie pietonii sa traverseze si pe unde.
Nefiind de meserie avocat/jurist nu vad legatura intre ce scrie in art 66/alin 3 si faptul ca as fi si eu sau doar eu vinovat. Si daca aveam vreo vina nu trebuia sa primesc o amenda de la Politie?

Va rog lamuriti-ma sau daca nu sunt clar spuneti-mi unde.

Multumesc.
Nu este numai culpa Dv., din cate am inteles din ce ati scris, politistu a stabilit o culpa comuna, ceea ce inseamna ca DV. sunteti vinovat ca nu v-ati asigurat temeinic si pietonul este vinovat ca a traversat neregulamentar. In aceste cazuri, se incep cercetar(politia cerceteza si face o propunere in functie de situatie, de incepere a urmariri penale sau nu, catre Parchet), se dau declaratii, si in functie de cate zile de ingrijiri medicale are victima se va incadra fapta, daca sa zicem pietonul are 12 zile de ingrijiri medicale, fapta dv. va fi incadrata la vatamare corporala din culpa, daca victima(pietonul) va depune plangere impotriva dv. va incepe un proces penal, in care procuratura va trebui sa probeze faptul ca DV. sunteti vinovat de acest accident, dar fiind vorba de culpa comuna si dv. aveti posibilitatea sa actionati pietonul in judecata pe civil pentru faptul ca v-a distrus masina, ma rog accidentat.........Cam asa se intampla in mare, deci in cazul dv. de cupla comuna, mai mult ca sigur pietonul nu va depune plangere si dosarul se va clasa, si veti primi cam in 6 luni- 1 an o scrisoare acasa despre modul in care s-a finalizat cazul dv.

Alte discuții în legătură

Accidentat langa trecerea de pietoni mariusro2009 mariusro2009 Salutare acum o luna am fost lovit la cativa metri de trecere de pietoni, (cateva cusaturi la cap ,vanatai la picioare) am in lucru dosar la IML inca nu a ... (vezi toată discuția)
Verisoara mea a suferit un accident de masina cu vatamare corporala xxdata xxdata verisoara mea a suferit un accident cu vatamare corporala praversa o intersectie pe ne samnalizata semaforic sau cu zebra atraversat pe la coltu intersectie a ... (vezi toată discuția)
Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)