avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... diferente pret apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

diferente pret apa rece

Buna ziua,

va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta .
-
Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi gălăţeni au luat cu asalt Apă Canal şi s-au plâns că plătesc pentru metrul cub de apă rece între 7 şi 12 lei. Asta în condiţiile în care tariful pentru consumatorii casnici, unic la nivelul judeţului, practicat de operator pentru apa potabilă este de 4,19 lei (cu TVA de 9 la sută), iar pentru canalizare de 2,54 de lei (cu TVA de 20 la sută).

"Din informaţiile şi documentele furnizate de locatari din cadrul asociaţiilor de proprietari din mai multe zone ale oraşului, constatăm că reprezentanţii legali ai asociaţiilor afişează pe listele de plată preţuri diferite de la un bloc la altul şi chiar de la o scară la alta pentru un metru cub de apă şi canalizare. Spre exemplu, la Asociaţia de proprietari nr. 186, la blocurile: LC1 sc. 1, LC2 sc.2, LC3 sc. 2 preţul era de 7,18 lei (AR); la blocul LC2 sc. 1 - 7,25 lei (AR); la blocul LC5 sc. 2 - 8,96 lei (AR); la blocul LC5 sc. 4 - 7,27 lei (AR), conform listelor afişate pentru luna noiembrie 2015, puse la dispoziţie de un locatar

Intrebarea mea este
-care este pretul corect ?
_ce reprezinta diferentele
-ce temei legal avem pt diferente
-ce e de facut ?

va multumesc
Din cele prezentate rezulta ca diferentele de apa se repartizeaza conform consumului individual de apa si atunci apare un tarif intern al apei mai mare decat tariful furnizorului.
Poate era mai bine ca aceasta diferenta sa apara pe o coloana separata.
pe ianuarie 2016 pretul este de 7.18mc+coloana separata de pierderi a caror valoare este calculata cand la nr persoane ,cand in cuantum fix
decembrie 2015-7.39 mc
noiembrie 2015-7.18
octombrie 2015-6.89
septembrie 2015-6.89
in fiecare aceste luni cu coloana separat de pierderi calculate cum v-am spus

de aceea nu inteleg .daca pierderile sunt in pret,purtatoare de penalitati ,care este rostul coloanei de pierderi si acestea purtatoare de penalizari .si inca ceva <
=pana la urma cum se calculeaza pierderile _la cota parte indiviza sau la nr persoane ?

va multumesc frumos
Preturile prezentate de dumneavoastra sunt apropiate de cele ale furnizorului si, dupa parerea mea, diferentele sunt rezonabile. Aceste mici diferente de pret unitar pot fi datorate unor regularizari dar explicatia exacta o are administratorul dumneavoastra.
Este corect sa existe o coloana separata pentru pierderi ce pot fi uneori mai mari si nu se pot compensa din acele mici diferente de pret unitar.
Modul de repartizare a diferentelor, a pierderilor de apa trebuie stabilit de comitetul executiv al asociatiei de proprietari. Comitetul poate adopta un regulament de gestionare a apei iar administratorul sa-l folosesca ca pe un istrument de lucru si sa nu mai existe diferente de tratament de la o luna la alta. Prin acest regulament se poate stabili, pe linga data citirii, modul de raportare a indexului, stabilirea pretului unitar... si modul de repartizare a diferentelor sau pierderilor. Se poate stabili, de exemplu, ca diferentele de pana la 10% sa fie incluse in pretul unitar al apei, cele ce depasesc 10% sa se repartizeze pe numar de persoane dar nu mai mult de 5-7-8 m.c/persoana, iar ceea ce nu se acopera prin primele metode sa se repartizeze pe cota indiviza. La aceasta ultima situatie s-ar ajunge doar in cazul unor avarii serioase.

Cat priveste faptul ca sumele stabilite pentru plata consumului de apa sunt "purtatoare de penalizari", asa cum spuneti, este firesc, este normal. Pentru orice suma afisata pe lista de plata si neachitata in termenul legal asociatia poate aplica penalizari asa cum a stabilit prin sistemul propriu de penalizari adoptat conform legii 230/2007 de catre comitetul executiv al asociatiei dumneavoastra.
explicatiile dvs imi sunt de ajutor.Asvedea lucrurile la modul urmator
-stabilire mod calcul diferente
-afisare consum declarat cu costul real (fara diferente)
-coloana separata cu diferente,calculate cu acelasi pret real
Cred ca ar fi benefic tuturor si mai usor de urmarit .Problema mai este si sa se vrea ,pt ca daca la nivel unitar sunt doar mici difernte ,la nivel de asociatie (354 ap )se misca niste sume care nu stiu cum sunt contabilizate.
incaodata ,va multumesc,ca intotdeauna reusiti sa ne ajutati sa intelegem

Nu vreau sa para ca abuzez de timpul dvs ,dar poate aveti o expliicatie pe care sa o intelegem si in cazul in care pe factura furnizorului penalitatile sunt de 0.03%/luna,iar asociatia percepe 0.2%/luna,inclusiv la salarii care sunt achitate integral luna de luna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
teisoara, utilizator
teisoara a scris:
..poate aveti o expliicatie pe care sa o intelegem si in cazul in care pe factura furnizorului penalitatile sunt de 0.03%/luna,iar asociatia percepe 0.2%/luna..

Daca un furnizor aplica 0.03%/zi (nu pe luna!) asta nu inseamna ca toti furnizorii si prestatorii aplica acelasi procent de penalizari. Am avut contracte de reparatii (hidroizolatii de exemplu) in care penalizarile pentru fiecare zi de intarziere s-au stabilit la 0.2%/zi.
Apoi daca sunt restantieri dar totusi se aduna ceva bani si se platesc salariile, fiti sigur ca nu se pot plati integral facturile catre furnizori. Furnizorul mai asteapta, o luna, doua, aplica penalizari si se achita pe viitor. Dar daca nu s-ar plati salariul femeii de serviciu o saptamana fiti siguri ca acea salariata ar lasa balta asociatia daca nu ar sesiza chiar ITM-ul iar asociatia ar suporta mult mai mult decat penalizarile furnizorilor.
Iar scopul aplicarii penalizarilor nu este sa se achite candva, undeva, cand s-o putea, facturile catre furnizori, ci sa-i "stimuleze" pe proprietari sa plateasca in termenul stabilit pe lista de plata pentru ca exista oricand riscul ca furnizorul sasisteze furnizarea apei, a gazului, a energiei electrice... si atunci e mai grav.
Restantierul plateste o penalizare mult mai mare la asociatie decat ar plati dobanda pentru un credit la orice banca si aceasta face parte din argumentele cu care trebuie convinsi proprietarii sa nu ajunga restantieri. Plata intretinerii catre asociatie trebuie sa fie o prioritate pentru ca altfel asociatia isi epuizeza rapid fondurile iar proprietarii pot ramane fara utilitati chiar daca multi sunt cu plata la zi. Daca la o banca ramane cineva restantier, banca are metodele ei de asigurare. Asociatia nu are decat bugetul sau limitat la sumele suportate din buzunarul celo cu plata la zi.

Alte discuții în legătură

Calcul tarife apa rece si apa calda - intretinere gabi.b gabi.b Am sunat la furnizorul de apa si mi s-a comunicat ca metrul cub de apa rece este 2,8 lei si apa de canal 1,2 lei. Cum se calculeaza apa facturata locatarilor ... (vezi toată discuția)
Apa rece - pret / mc nicu1961 nicu1961 de ce variaza luna de luna pretul afisat la intretinere pt 1 mc de apa rece? care este pretul corect al 1mc apa rece azi 20.10.2010 ,inclusiv apa menajera ... (vezi toată discuția)
Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)