avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal 09 imediat dupa CIC fara plata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal 09 imediat dupa CIC fara plata

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
Am doi copii, unul are 6 si celalalt un an si 4 luni.
Pentru cel mic am intarat in CIC pentru un an, dar pentru ca de abia in iunie se va rezolva logistica legata de cresa-bunici-bona, am ramas in concediu pt cresterea copilului, dar fara plata.
In urma unor probleme medicale, am descoperit ca sunt insarcinata in 4 luni, data probabila a nasterii fiind 1 iulie.
Intrebarea mea este daca ma pot intoarce la serviciu si intra direct in concediu de risc maternal. Activitatea mea este de 8 ore la birou + 1 ora pauza, insa naveta pana la serviciu este de 1.5 ore dus+2 intors cu mijloace de transport in comun extraurbane. Din punct de vedere material reintoarcerea la serviciu m-ar ajuta atat financiar, cat si cu asigurarea medicala privata care m-ar salva de plata multor investigatii necesare.
Ajutati-ma cu un sfat, va rog!
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:18, 7 Martie 2016
1. In cazul dvs. pe perioada de sunteti asigurata la sanatate (daca ati anuntat, in scris, la AJPIS despre aceasta) plata contributiei fiind facuta de AJPIS.

2. Deasemenea perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani este eligibila pentru a beneficia de CCC2 si de indemnizatia aferenta.

3. - Asa ca puteti renunta la concediul de risc maternal deoarece indemnizatia pentru acest concediu nu va ajuta la indemnizatia pentru CCC2.
- Indemnizatia pentru CCC2 nu poate fi mai mica de 600 lei lunar.
Extrem de prompt, va multumesc mult pentru raspuns!
Deci acel mic salariu pe care l-as incasa din plata concediului de risc maternal nu se ia in calcul si el pentru concediul prenatal si respectiv viitoarea indemnizatie?
Imi cer iertare, stiu ca sunt sume relativ mici, dar am avut de facut niste investigatii (la stat) care au costat mult (de data asta absolut, nu relativ)
In cer iertare ca insist si va multumesc pentru bunavointa cu care raspundeti!
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti si venituri din salarii si venituri asimilate salariilor (cum ar fi indemnizatiile pentru concedii medicale de orice fel) atunci suma acestor venituri se imparte la 12.

2. Daca rezultatul este mai mic de 600 lei se acorda o indemnizatie de 600 lei lunar.

3. Indemnizatia pentru concediul de maternitate (sarcina si lauzie) va fi si ea foarte mica, avand ca baza de calcul doar indemnizatia de concediu de risc maternal.
Indemnizatia de crestere a copilului a fost mare, 3400 de lei. As mai prinde 2 luni de indemnizatie, cca 6500 lei.
Am facut rapid un calcul dupa modelele gasite la Dvs printre raspunsurile de pe site. Acel Mbzc revine la 49 de lei, 36 de lei daca codul este 09, deci ar veni in jur de 800 -134 (acel impozit) lei pe luna. Mana cereasca in situatia mea :)
Va multumesc mult de tot!
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2016
mami3tobe, utilizator
Atunci procedati cum este mai bine pentru dvs. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil lutzu17 lutzu17 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in CCC1 pana copilul face 2 ani (20.08.2015).Tatal nu indeplineste conditiile pentru indemnizatie.Sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Christiana30 Christiana30 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Ma aflu in concediu crestere copil si am ales initial varianta de indemnizatie pana la implinirea ... (vezi toată discuția)
Tatal nu vrea sa stea acasa in ultima luna a concediului de crestere copil mia_livia mia_livia Buna ziua. Situatia in care tatal ar sta acasa in ultima luna a concediului de crestere a copilului ne-ar dezavantaja mult financiar. Eu voi intra in concediu ... (vezi toată discuția)