avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Verificare proprietate apartament la vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Verificare proprietate apartament la vanzare

Buna ziua !

As dori sa cumpar un apartament. Acesta a fost dobandit de actualul proprietar de la unchii sai prin contract de vanzare cumparare cu clauza de abitatie pana la sfarsitul vietii acestora si fara clauza de intretinere. In perioada dintre incheierea contractului sus mentionat si pana la decesul fostilor proprietari acestia au deschis proces pentru anularea contractului.

Daca la momentul actual eu doresc sa cumpar acest apartament cum ma pot asigura ca tranzactie va sigura si legala ?
Exista sansa ca in urma procesului sa se fi schimbat proprietatea asupra apartamentului ?
Extrasul de carte funciara stipuleaza clar situatia apartamentului ?
Daca certificatele de deces se afla in posesia altor rude decat vanzatorul, acestea pot revendica drepturi, actualul vanzator are dreptul sa ceara de la starea civila un nou certificat ?
In procedura notariala se pot strecura brese, in sensul in care vanzatorul si notarul s-ar putea intelege intre ei ?
Exista proceduri de asistenta juridica la care pot apela ?

Este prima tranzacte de acest gen pe care o fac si as vrea sa ma asigur de corectitudinea si bunul mers al lucrurilor.
Va multumesc !

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Marius Spiridon , Alte profesii 12:16, 9 August 2009
In primul rand trebuie vazut ce a decis instanta de judecata.
In general acest gen de contract este foarte greu de anulat deoarece nu presupune decat obligatia cumparatorului sa ii dea dreptul de uzufruct viager fostului proprietar(adica sa il lase sa locuiasca in casa pana la sfarsitul vietii) .
Trebuie sa verificati cum s-a solutionat procesul intentat de fostii proprietari actualului vanzator!
Celelalte rude sau mostenitori nu pot face absolut nimic care sa va afecteze proprietatea daca la asta va gandeati!
Iar cartea funciara reflecta situatia actuala a imobilului. Insa va repet trebuie sa verificati solutia data in instanta!B-)
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Da, trebuie verificata solutia instantei de judecata.
Mostenitorii nu au ce face daca el a pierdut procesul cu anularea.
Pentru a va lamuri foarte clar si pentru a nu mai avea dubii adresati- va unui notar public.
Prezentatii acestuia toate inscrisurile pe care vinzatorii le au, dar nu uitati sentinta judecatoreasca.
Certificatul fiscal si extrasul de carte funciara vor face o imagine clara asupra proprietatii apartamentului pe care urmeaza sa l cumparati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul proprietar, apoi eu noul proprietar la vanzare am cerut si includerea unei clauze de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager klara0329 klara0329 Buna ziua, Am o nelamurire, decurand am cumparat un apartament cu clauza de UZUFRUCT VIAGER, (in favaorea vanzatorului, aceasta fiind matusa sotului meu, ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu actul de proprietate? Iulian81 Iulian81 Ce se intampla cu actul de proprietate dupa ce s-a transferat dreptul de proprietate altei persoane, altfel spus altcineva a devenit proprietar? Se retine ... (vezi toată discuția)