avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

Buna ziua,
Am o nelamurire, decurand am cumparat un apartament cu clauza de UZUFRUCT VIAGER, (in favaorea vanzatorului, aceasta fiind matusa sotului meu, mentionez ca este vaduva, si a fost deja vaduva cand a cumparat aprtamentul)
CINE MA POATE LAMURI CE IMPLICA ACEASTA? Din partea notarului nu am obtinut informatii foarte clare, practic care este definitia UZUFRUCTULUI VIAGER?
multumesc
art.517 C.civ.-564 C.civ. reglementeaza uzufructul.
Art.517 C.icv."Uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta."

P.S.Daca tastati optiunea cautare cu mentiunea "uzufruct viager", veti obtine mai multe lamuriri, subiectul fiind discutat detaliat pe forum.
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Ok, va explic eu ce inseamna uzufruct viager! Uzufructul este dreptul de a folosi un bun si roadele produse de acest bun. Viager inseamna pe viata! Deci , uzufruct viager este acel drept de a folosi pe toata durata vietii bunul respectiv si /sau produsele sale.
Dumneavoastra ati cumparat un apartament , sunteti nud proprietar , deoarece posesia se va afla pana la sfarsitul vietii la matusa dvs! Astfel , matusa are dreptul legal de a folosi apartamentul , de a locui in el pana la sfarsitul vietii. Dupa decesul dansei , cu certificatul de deces in copie legalizata , mergeti la biroul de carte funciara si radiati uzufructul din cartea funciara a apartamentului ( uzufructul viager este o sarcina si se inscrie obligatoriu in partea a treia a cartii funciare a imobilului respectiv)
Succes!
B-)
multumesc pentru lamurire
Am o intrebare pentru un vecin: are uzufruct viager si are 71 ani, cu probleme mari de tumoare pe creier. Are o fica in Suedia in favoarea careia a cedat apartamentul, pastrand doar uzufructul viager. Acum l-au luat din apartament si doresc sa-l vanda si pe el sa il duca in Suedia. Cum poate fi el determinat sa renunte la uzufuct? Este posibil sa-l faca sa semneze ceva si sa ii vanda aparamentul?????????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cvc cu uzufruct viager sicka90 sicka90 Buna ziua. Mama doreste sa imi doneze un apartament pe care l-a dobandit printr-un CVC (cu o valoare de 1 milion de lei in 1995) in care se specifica ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu clauza uzufruct viager marius2222 marius2222 Bunicii mei ,de pe mama ,au facut un act de intretinere cu clauza de uzufuct viager lui nepotul lor,fiul lui matusa mea (eu fiind tot nepotul lor).Contractul a ... (vezi toată discuția)
Clauze contract de vanzare-cumparare imobil SNICULESCU SNICULESCU Care este diferenta intre un contract de vanzare-cumparare a unui apartament cu drept de habitatie viagera si unul cu clauza de uzufruct viager? (vezi toată discuția)