avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri dupa casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri dupa casatorie

Buna ziua

Sunt intr-o relatie de concubinaj cu un barbat care mai are un copil din alta relatie. Noi avem impreuna 2 copii.
Eu nu am bunuri fizice pe numele meu (case, terenuri, apartamente, masini etc), el are un apartament la care plateste un credit si un teren.
In schimb eu am sume considerabil mai mari in conturi

Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre cazul in care ne casatorim:

- bunurile fiecaruia devin comune? Putem opta pentru separarea lor? daca da, care e procedura legala, unde trebuie sa mentionam alegerea si cand?

- Cum se intampla cu mostenirea copiilor:
Daca optam pentru separarea bunurilor, la decesul unuia din noi, copiii nostri mostenesc toti banii pe care ii am eu pe numele meu si procentul aferent din imobilele pe care le are sotul. Aici se scade procentul aferent copilului din prima casatorie, corect? Deci cu alte cuvinte, in acest caz, in cazul decesului unuia din noi, partenerul nu are dreptul la nimic din mostenire, ci doar copiii decedatului, corect?

Daca optam pentru a avea bunurile la comun, atunci in cazul decesului unuia din noi, celalalt partener mosteneste 25%, iar restul se imparte intre copii, corect?
In acest caz din urma, va rog sa ma ajutati cu o un raspuns la un exemplu concret:
Sa spunem ca eu decedez prima, sotul mosteneste 25% din sumele aflate in conturi, iar copiii nostri isi impart 75%. Cand decedeaza sotul, acesti 25% presupunand ca raman intacti, se impart si cu copilul din relatia anterioara? Eu sau sotul am putea stipula prin testament, de exemplu, ca tot ce mosteneste el de la mine, sa se imparta doar intre copiii nostri,, nu si cu copilul din cealalalta relatie, dupa decesul lui?

Si ultima intrebare: in caz de deces al sotului, datoriile lui se mostenesc automat de mine si copii? El mai are mai multi ani de plata la creditul pentru apartament.

Multumesc anticipat pentru ajutor

Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 18:42, 9 Martie 2016
1.Bunurile de dinaintea casatoriei sunt bunuri proprii.
2. Acestea raman bunuri proprii si dupa casatorie nu trebuie sa faceti neaparat o conventie de separatie decat daca doriti ca bunurile ce le veti achizitiona dupa casatorie sa fie tot bunuriproprii.
Si in acest caz la decesul unuia dintre soti celalalt are drept de mostenire , venind la aceasta impreuna cu copii, in speta dvs. Sotul va avea cota de 1/4 .
3. Testamentul nu poate incalca ezerva succesorala a copiilor, chiar daca faceti testament nu l puteti dezmosteni pe copilul dintr-o relatie anterioara a sotului dvs, el are drept la o rezerva succesorala stablita de lege, adica jumatate din ceea ce culegea pe legal.
4. In caz de deces daca acceptati succesiunea sotului si dvs si copii veti raspunde pt datoriile acestuia in limita activului mostenit.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
ContSters338589, utilizator
Doamna, nu e atat de simplu, mai ales ca situatia difera in functie de cum va evolua ea.
Concret, banii dv. raman ai dv. mereu, casatoriti sau nu, cu conventie matrimoniala sau nu. Totusi, daca luati o casa sau alt bun din ei in timpul casatoriei, acesta va avea alt proprietar in functie de daca exista sau nu conventie si ce felde conventie.
Daca nu e conventie, atunci bunul va fi tot propriu, dar va fi prezumat comun pana la dovada (adica partaj, incetare comunitate...) contrara.
Sotii se mostenesc unul pe altul, garantat, exista o rezerva.
Copiii pot mosteni anumite bunuri sau nu in functie de ce bunuri anume raman la decesul parintelui lor. Concret, daca in exemplul dv. sotul lasa mostenire ce a primit de la dv. plus alte bunuri care acopera macar rezerva celuilalt copil, atunci aceasta clauza testamentara aratata de dv. ar avea efectele scontate. Totusi, daca sotul nu mai lasa decat ce a mostenit de la dv., atunci clauza e inutila in testament.
Va recomand sa vborbiti cu unul sau mai multi avocati, sa fiti ambii informati si sa vedeti care situatie va avantajeaza mai mult raportat la nevoile familiei dv. Pentru ca trebuie sa intelegeti ca efectele unei cascade de acte de acest tip sunt limitate numai de cascadele de situatii ce pot surveni in viitor, dupa incheierea actelor. Mai mult, peparcuirs poate va trebui sa interveniti si sa ajustati unele acte pentru a putea corespunde in continuare nevoilor familiei. Atata timp insa cat intelegeti mecanismul si respectati drepturile tuturor, ar trebui sa fiti ok.
Va multumesc mult pentru raspunsul rapid. E totul clar, in afara de o mica nelamurire pe care o mai am:
- deci indiferent de regimul bunurilor din timpul casatoriei, la decesul unuia din soti, celalalt mosteneste 1/4 din bunuri? Am inteles corect ca acelasi lucru este valabil si pentru cele dinainte casatoriei, corect?
Cam asa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Acte necesare SerenaB SerenaB Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un ... (vezi toată discuția)
Mostenire iris65 iris65 Buna ziua, sunt unic proprietar al unui apartament. In cazul decesului meu, Doamne-fereste!, 1. cum s-ar imparti mostenirea? Mentionez ca am : 2 copii din ... (vezi toată discuția)