Buna ziua.Am sa prezint pe scurt niste detalii inainte de a pune intrebarile.Este vorba de un apartament pe numele tatalui si mamei mele.Eu sunt singurul lor copil.Mama este decedata.In prezent tatal meu vrea sa faca actele de cadastru si intabulare a apartamentului conform normelor in vigoare.Doresc sa aflu raspunsul la urmatoarele intrebari:
1.Pentru cadastru si intabulare are nevoie de certificat de mostenire deoarece mama este decedata. Va fi nevoie de prezenta mea la notariat? momentan eu nu ma aflu in Romania.
2.In cazul in care tatal meu va deceda in afara de mine mai are si altcineva drept la apartament? Precizez ca tatal meu mai are 2 copii din alta casatorie iar mama 1 copil din alta casatorie?
3.In cazul in care tatal meu va trece apartamentul pe numele meu? Va mai exista drept de mostenire din partea altor persoane?
Ptr.cadastru si intabulare este nevoie de certificat de mostenitor.In calitate de mostenitor trebuie sa fiti prezent la notariat sau sa dati procura de reprezentare,copiii din alta casatorie au dreptul la mostenire dupa tatal dvs.,depinde cu ce forma va trece apartamentul pe numele dvs, nu este atacabil doar un contract de vanzare-cumparare pur si simplu,fara sarcini.
În cazul în care îi veți da procură, vă poate reprezenta la dezbaterea moștenirii.
Dacă mama dvs. a mai avut un copil, atunci și acel copil are dreptul la moștenire. Acum cât timp a decedat mama dvs.?
Avand in vedere ca apartamentul este pe numele ambilor soti se intelege ca acesta este bun dobandit in timpul casatoriei si prin urmare este bun comun.
Trebuie facuta succesiunea pentru cota din casa (1/2) care apartinea mamei.
La aceasta cota au dreptul sotul in cota de 1/4 (adica 1/8) si 3/4 copiii ei (dvs. si cei doi din cealalta casatorie, adica 1/8 fiecare copil).
Mai pe scurt, tatal si fiecare dintre cei 3 copii ai mamei vor avea fiecare cate 1/8 din cota mamei, tatal mai are in plus 1/2 din tot apartamentul.
Dupa decesul tatalui dvs. veti mai avea dreptul doar la cota ce ii revenea anterior decesului sotiei (mamei dvs.) adica 1/2 la care se va adauga cota tatalui de 1/8 obtinuta de la sotie si ce ati obtinut dvs. de la mama (1/8), in total veti obtine 3/4 format din 1/2 (cota tatalui) + 1/8 (cota tatalui de la mama) + 1/8 (cota dvs. de la mama) iar ceilalti doi copii ai mamei 1/4, 1/8 fiecare (de la mama lor).
Sper ca am facut socoteli cum trebuie chiar daca mai "babeste"!:)
Tatal nu va poate trece tot apartamentul pe numele dvs. deoarece incalca rezerva succesorala a copiilor mamei din cealalta casatorie.
Le puteti plati acestora o sulta in schimbu lcotelor lor si veti obtine astfel tot apartamentul.
Dvs., tatăl și celălalt frate uterin ( de aceeași mamă) aveați un termen de 1 an pentru acceptarea moștenirii. Dacă nu ați făcut-o, nu mai aveți dreptul de a participa la dezbaterea moștenirii.
Doar tatăl, dacă a locuit în continuare în imobilul respectiv, se consideră că a acceptat tacit moștenirea și va deveni unic proprietar al imobilului.
V-il poate transmite, doar prin vânzare. Altfel, dacă va fi donație sau testament, ceillalți frați de tată vor putea cere reducțiunea liberalității și va trebui să le plătiți câte 1/6 din valoarea imobilului.
Dezbatere mostenire
silviu35
IN actul de proprietate e trecut tata si mama.
TATA e decedat din 1999 si nu s-a facut dezbatere de mostenire pina acum.
MAMA nu mai locuieste din 1996 e in ... (vezi toată discuția)