In cursul unei executari silite, creditorul nu avanseaza cheltuielile cu expertul imobiliar,executorul judecatoresc emite o incheiere prin care invoca decaderea ..
'' Onorariul provizoriu va fi depus de partea interesată, sub sancţiunea decăderii, în cel mult 5 zile de la comunicarea admiterii cererii de expertiză ''
Sa intelegem ca, ajunsi la acest incident ,creditorul va fi afectat de o eventuala suspendare a executarii ?
inseama ca, daca creditorul va primi o incheiere de suspendare sau anulare, acesta o poate contesta si invoca in contestatie -celelalte modalitati de executare de care organul de executare nu a uzat (popriri) ?
Modalitatea de executare este la aprecierea creditorului,aceasta se face la cererea si staruinta creditorului, astfel ca, poate solicita o alta modalitate de executare ca de exemplu poprirea.
In cererea de executare silita ,creditorul mentioneaza ca ,urmarirea sa opereze pe toate caile legale inclusiv cea a popririi.
Bag de seama ca, creditorul contestatar va '' castiga contestatia '' deoarece executorul sesizand aspectul neplatii evaluatorului, ar fi trebuit, fara sa mai astepte vreo cerere suplimentara sa demareze prin actiunea popririi.
Prin urmare ...corect ar fi fost din partea executorului, sa mentioneze in incheierea in care a facut mentiunea decaderii ca , '' urmare a neachitarii onorariului expertului......potrivit art...... ne vedem nevoiti sa efectuam procedura de poprire pe venituri '' bla bla bla B-)
Creditorul poate solicita executorului ,in speta de fata , ca sa se foloseasca de institutia popririi in limita acoperirii cheltuielilor cu executarea ?
Urmand sa ridice poprirea la momentul cand cheltuielile cu executarea au fost acoperite si reluarea procedurii de executare pe bunul imobil....