avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita - poprire din salariu nevirata ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita - poprire din salariu nevirata executorului

Buna ziua,
As dori sa primesc raspuns la urmatoarea problema :

pentru rezolvrea unor probleme personale , am contractat in anul 2006 un imprumut in valoare de 13000 lei la una din bancile comerciale. In timp , datorita crizei economice generale nu am mai putut plati la timp ratele , ceea ce a dus la demararea unei proceduri de executare din partea bancii , dosarul ajungand la un executor judecatoresc care a dispus inffintarea popririi pe veniturile salariale. Acest executor a instiintat firma unde lucrez despre datoria pe care o am si a stabilit o suma pe care unitatea sa o vireze lunar. Totul pana acum este legal , numai ca firma nu a respectat acest lucru si... desi pe fluturasul de salariu aparea ca au fost opriti banii datorati executarii , aceasta nu a virat decat doua luni din 12 cat a trecut de la infiintarea popririi, ceea ce eu nu am stiut. Acum doua zile am primit un plic de la executor in care ma someaza ca in termen de 15 zile sa platesc toata suma datorata , penalitatile de intarziere si cheltuielile de executare, in caz contrar se va trece la masura de executare silita asupra apartamentului. Ce pot face in aceasta situatie , sa pot suspenda actiunea de executare.

Mentionez ca in acest moment firma unde lucrez este in procedura de insolventa.


Va multumesc.
In 15 zile de la ultima somatie puteti incerca o contestatie la executare in care sa dovediti ca tertul poprit (firma angajatoare) este cea care nu a respectat obligatiile de plata a popririi. In acest caz, executorul trebuia sa constate si sa ceara validarea popririi, tertul poprit devenind debitor direct. Trebuie sa vedeti care e instanta de executare, in cazul in care executarea a fost incuviintata de o instanta, atunci acolo va adresati si ptr contestatie. Daca nu a fost incuviintata de instanta ci doar de catre executor, atunci instanta de executare e cea de la domiciliul dvoastra. Ar fi bine sa apelati la un avocat, aspectele tehnice fiind destul de dificile ptr o simpla informare pe forum.
Multumesc pentru raspuns!

As mai dori sa primesc raspuns pentru urmatoarele?

Dupa discutii lungi cu executorul si la presiunile facute la firma unde lucrez , acestia din urma au mai virat catre BEJ o suma de 2100 lei, neacoperind insa suma totala oprita si nevirata. La suma restanta , executorul mai adauga si penalitati de intarziere. Ce vina am eu ca tertul poprit nu a respectat hotararea unei instante si nu a platit sumele care erau trecute in fluturasii de salariu ca fiind popriri.
- Ma pot inscrie eu la masa credala cu suma oprita si nevirata catre executor plus penalitatile de intarziere, sau acest lucru este in sarcina executorului?
- Cum trebuie sa procedez in acest caz , eu necunoscand penalitatile aplicate de executor.

Mentionez ca termenul de inregistrare a declaratiilor de insolventa este data de 29 martie 2016 , iar pe data de 25 aprilie are loc intrunirea creitorilor.

Multumesc

Deci, executorul folosit de creditor a notificat angajatorul dvoastra ptr poprire pe salariu, notificare care a ajuns si la dvoastra. Angajatorul era obligat sa confirme si sa efectueze poprirea.
De ex daca angajatorul primeste azi 19 mar o cerere de poprire, va raspunde ca va efectua poprirea cu ocazi primei decontari salariale, sa zicem 9 apr, atunci cand va vireaza salariul ptr martie.
Daca tertul nu a facut acest lucru, ORICARE DINTRE PARTI, atat creditorul cat si debitorul are posibilitatea ca in termen de cel mult 1 LUNA de la notificarea executorului catre tertul poprit, sa deschida o actiune in validare de poprire.
Din cate inteleg, atat dvoastra ca si debitor, cat si creditorul au ratat sansa validarii de poprire, o astfel de actiune introdusa acum impotriva angajatorului fiind respinsa ca tardiv introdusa.
Ramaneti asadar urmaribil de catre creditor prin executor cu privire la veniturile viit
oare inregistrate de la un alt angajator. Din pacate vi se vor suplimenta si penalitatile de intarziere echivalente cu dobanda bancara.
Repet, era si interesul si dreptul dvoastra de a declansa validarea popririi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2016
ContSters257745, utilizator
Revin la acesta problema. Cred ca nu am fost bine inteles.

Tertul poprit a virat primele doua rate conform instiintarii de poprire , dupa care nu a mai platit deloc.

Inteleg ca trebuia sa solicit actiunea de validare a popririi in termen de o luna de la notificarea executorului , doar daca tertul poprit nu efectua aceasta plata .

Acesta a virat catre executor doua plati a cate 221 lei in primele doua luni , dupa care mi-a oprit pe fluturas timp de inca 14 luni aceeasi suma de 221 lei/luna , dar aceasta nu fost virata catre executor , pana acum cateva zile cand a mai virat 2100 lei.
- Ce pot face in acest caz , intelegand ca la sumele nevirate se calculeaza penalitati , plus alta taxa de executare.
- Am sanse de castig daca deschid actiune in instanta impotriva firmei la care sunt angajat , intrucat consider ca nu sunt de vina eu pentru sumele nevirate , firma s-a angajat conform titlului de executare sa vireze lunar o anumita suma , aceasta nu a fost executata , folosind drepturile mele banesti in folosul lor.

Va multumesc.
Deci firma a ramas in urma 14luni x 221=3094. Eventualele penalitati nu pot depasi 100lei. A virat totusi 2100, ramand un rest de 1000. Insistati si la plata acelui rest cat mai repede si ati terminat problema. Nu am inteles de unde o alta taxa de executare.
Puteti da in judecata firma in baza Art 1350 Alin 1 dar nu mi se pare ca merita balamucul.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2016
ContSters257745, utilizator

Alte discuții în legătură

Urgent!! rocsy77 rocsy77 doresc o explicatie de la persoane competente ce viziteaza acest site,eu sunt in ceata,lucrez intr-o institutie bugetara,am retinere pe fluturas ,o pensie ... (vezi toată discuția)
Sumă poprită de către angajator dar nevirată executorului Cretsu Cretsu Buna ziua,nu stiu daca scriu intrebarea in locul potrivit si imi cer scuze pe această cale. Am o poprire înființată în urma cu 1 an la un birou ... (vezi toată discuția)
Perimare in executare prin poprire ContSters249161 ContSters249161 Buna ziua! Sunt debitor intr-o executare prin poprire. Din suma executabila am fost executat partial. Desi executorul a notificat tertul poprit, acesta nu a ... (vezi toată discuția)