Buna ziua! O angajata mi-a adus de la medicul specialist o adeverinta in care i se recomanda evitarea efortului fizic si a ortostatismului prelungit, in urma unei operatii pe care a suferit-o. Eu, ca si angajator, am obligatia legala de a respecta aceste recomandari si de a-i da alte atributii decat celorlalti angajati ce au aceeasi functie? Oricum, efort fizic nu facea, insa prin natura activitatii se impune ortostatism prelungit
Recomandarile medicale primite in scris de catre lucratori, in urma efectuarii examinarii medicale de catre medicul specialist de medicina muncii, menntionate in fisa de aptitudine a lucratorilor, ca si completare la mentiunea "apt conditionat" trebuie avute in vedere de catre angajator atunci cand fixeaza sarcini de serviciu pentru lucratori prin fisa de post.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, mentioneaza:
-art.10 In conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditionat".
-art. 35 La aplicarea masurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de munca, angajatorii vor tine seama de rezultatele supravegherii sanatatii.
Multumesc pt raspuns!
Dar... adeverinta este de la un medic specialist ortoped si nu de la medicul de medicina muncii. Pe de alta parte, persoana in cauza nu isi mai poate indeplini sarcinile atribuite prin fisa postului. Nu ar fi corect fata de ceilalti angajati sa ii dau sarcini mai usoare, nici nu pot plati un om degeaba
Legislatia amintita mentioneaza ca recomandarile se dau de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
In cazul amintit de dvs., lucratorul respectiv trebuie examinat medical si de catre medicul specialist de medicina muncii care va avea in vedere recomandarea medicului specialist ortoped.
Lucratorul poate primi sarcini de serviciu pe un alt post din organigrama firmei pe perioada cat se va mentine conditionarea respectiva.
Se pot imbunatati conditiile de munca la locul de munca/ postul de lucru, in beneficiul tuturor lucratorilor care desfasoara aceeasi activitate. In cazul prezentat, de exemplu, limitarea efortului fizic se poate realiza prin mecanizare/ automatizare operatii de lucru. Ortostatismul prelungit se poate limita prin pauze de lucru, la anumite perioade de timp.