avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... adeverinta efort redus
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

adeverinta efort redus

Buna ziua! O angajata mi-a adus de la medicul specialist o adeverinta in care i se recomanda evitarea efortului fizic si a ortostatismului prelungit, in urma unei operatii pe care a suferit-o. Eu, ca si angajator, am obligatia legala de a respecta aceste recomandari si de a-i da alte atributii decat celorlalti angajati ce au aceeasi functie? Oricum, efort fizic nu facea, insa prin natura activitatii se impune ortostatism prelungit
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:54, 14 Martie 2016
Recomandarile medicale primite in scris de catre lucratori, in urma efectuarii examinarii medicale de catre medicul specialist de medicina muncii, menntionate in fisa de aptitudine a lucratorilor, ca si completare la mentiunea "apt conditionat" trebuie avute in vedere de catre angajator atunci cand fixeaza sarcini de serviciu pentru lucratori prin fisa de post.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, mentioneaza:
-art.10 In conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditionat".
-art. 35 La aplicarea masurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de munca, angajatorii vor tine seama de rezultatele supravegherii sanatatii.
Multumesc pt raspuns!
Dar... adeverinta este de la un medic specialist ortoped si nu de la medicul de medicina muncii. Pe de alta parte, persoana in cauza nu isi mai poate indeplini sarcinile atribuite prin fisa postului. Nu ar fi corect fata de ceilalti angajati sa ii dau sarcini mai usoare, nici nu pot plati un om degeaba
Legislatia amintita mentioneaza ca recomandarile se dau de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
In cazul amintit de dvs., lucratorul respectiv trebuie examinat medical si de catre medicul specialist de medicina muncii care va avea in vedere recomandarea medicului specialist ortoped.
Lucratorul poate primi sarcini de serviciu pe un alt post din organigrama firmei pe perioada cat se va mentine conditionarea respectiva.
Se pot imbunatati conditiile de munca la locul de munca/ postul de lucru, in beneficiul tuturor lucratorilor care desfasoara aceeasi activitate. In cazul prezentat, de exemplu, limitarea efortului fizic se poate realiza prin mecanizare/ automatizare operatii de lucru. Ortostatismul prelungit se poate limita prin pauze de lucru, la anumite perioade de timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudine daniela-claudia daniela-claudia Un salariat urmeaza a-si schimba functia si locul de munca, motiv pt.care a inaintat fisa de aptitudine pt.noua functie, respectiv ingrijitor. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea recomandarilor medicului de medicina muncii lorinaflorina lorinaflorina Lucrez intr-o societate 4 ore, deoarece am si pensie de invaliditate, avand o operatei de coloana cervicala. De la medicul de medicina muncii mi s-a ... (vezi toată discuția)
Solicitarea schimbarii locului de munca in caz medical vykyciorea vykyciorea fiind angajat al unei firme cu contract pe perioada nedeterminata ,in urma unor probleme medicale urmate de internari si investigatii medicale mi s-a prescris ... (vezi toată discuția)