avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspundere comodant sediu social pentru SRL
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspundere comodant sediu social pentru SRL

Buna ziua,

Sunt interesat daca un simplu comodant care a pus la dispozitie locuinta ca sediu social al unei firme care in momentul curent (la 1 an de la semnarea contractului de comodat) este parte responsabila civilmente intr-un proces penal cu obiect "constituirea unui grup infracţional organizat (art.367 NCP)" poate fi acuzat sau pedepsit avand in vedere ca:

- nu a avut cunostinta de ilegalitatile la care firma respectiva lua parte si a declarat aspectul acesta,
- este martor la procesul in desfasurare.

Multumesc pentru ajutor.

Cel mai recent răspuns: Stoianovici , utilizator 02:09, 14 Martie 2016
A cerut cineva (daca da, cine?) introducerea persoanei respective in procesul penal ca parte responsabila civilmente?
Comodantul este parte din proces doar ca martor.

Firma care se folosea de imobilul pus la dispozitie (in acte doar) este una din partile responsabile civilmente si Administratorul respectivei firme este inculpat.

Concret, este vorba despre un om batran dus de nas de niste indivizi sa le puna la dispozitie, in acte, domiciliul sau pentru a fi folosit ca sediu social al unei firme implicate in diverse artificii fiscale ilegale. Indivizii implicati au desfasurat activitati ilegale timp de un an pana autoritatile s-au sesizat si au inceput cercetarile.
Singurul rol al batranului in toata povestea este ca doar ca a semnat un contract de comodat pe locatia casei lui catre firma.

1) Sunt interesat daca, in conditiile de fata, comodantul poate fi raspunzator de ceva in fata legii, in conditiile in care nu cunostea nimic din activitatile firmei respective?

2) De asemenea mi-ar fi de mare ajutor si daca m-ati putea indruma catre vreun text de lege (daca exista) care precizeaza indatoririle/ obligatiile unui comodant.

Va multumesc pentru raspuns.
Stoianovici a scris:
Comodantul este parte din proces doar ca martor.

Daca comodatarul este martor, atunci nu este parte in proces, este participant.

Stoianovici a scris:

Firma care se folosea de imobilul pus la dispozitie (in acte doar) este una din partile responsabile civilmente si Administratorul respectivei firme este inculpat.

Da, firma este (poate fi) parte responsabila civilmente.

Stoianovici a scris:
1) Sunt interesat daca, in conditiile de fata, comodantul poate fi raspunzator de ceva in fata legii, in conditiile in care nu cunostea nimic din activitatile firmei respective?

2) De asemenea mi-ar fi de mare ajutor si daca m-ati putea indruma catre vreun text de lege (daca exista) care precizeaza indatoririle/ obligatiile unui comodant.

1) Da, poate fi suspect si batranul daca i se probeaza intentia. Cum de a data casa in comodat, unor necunoscuti? Ce legatura este intre batran si suspecti, etc? Este disutabil aspectul. Din ce scrieti dvs. induceti ca nu exista vinovatie pentru batran, insa asta va aprecia organul de cercetare penala, noi nu stim ce-i acolo.
2) Art.2146 si următoarele din Cc, insă în speta dvs. nu va ajută art. respective, sunteţi pe o cale greşita, mă rog, dvs. stiţi mai bine.
De principiu, comodantul nu raspunde penal in astfel de cazuri conform relatarii dvs.

Depinde insa de probele concrete administrate in dosarul penal si nu de reglementarea juridica a contractului de comodat.
Va multumesc mult pentru raspunsurile rapide si la obiect.

O seara buna sa aveti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa depun cereri pt.admistrare de probe daca inca nu am calitate procesuala? pazker pazker Mi s-au efectuat o gramada de perchezitii , insa eu nu am calitate procesuala. Pot sa depun cereri de probe la dosor? imi vor da automat calitatea de martor, ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de a fi ascultat în calitate de martor blondul72 blondul72 Organul de cercetare penală al poliției judiciare (polițistul) poate fi ascultat în calitate de martor cu privire la îndeplinirea unui act de urmărire ... (vezi toată discuția)
Spatiu comodat, sediu pentru un ong. Victoria.A. Victoria.A. Spatiu comodat, sediu pentru un ONG : un vecin mi-a solicitat sa il ajut, prin oferirea unui contract de comodat imobil, pentru un ong pe care il ... (vezi toată discuția)