avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... REPRENZENTANTUL LUCRĂTORILOR CU RĂSPUNDERI SPECIFIC ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

REPRENZENTANTUL LUCRĂTORILOR CU RĂSPUNDERI SPECIFIC ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ

Buna ziua,
Am o intrebare legata de numirea pe postul de REPRENZENTANTUL LUCRĂTORILOR CU RĂSPUNDERI SPECIFIC ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ. In lege am vazut ca este nevoie ca persoana desemnata sa detina o diploma cu o durata minima de 40 ore in domeniul SSM. Angajatorul nu doreste ca eu sa urmez acest curs din motive financiar dar totusi ma propune pt acest post. In cazul unui control de ce sanctiuni as fi pasibil?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 18:18, 14 Martie 2016
Responsabilitatea pentru netrimiterea la cursuri in domeniul ssm revine angajatorului.
Nu este vorba de un post ci de o reprezentare a lucratorilor. Nu puteti fi numit de catre angajator, ci ales de catre lucratori.
Normele metodologice de aplica a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 52 Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, definiti conform art. 5 lit. d) din lege, sunt alesi de catre si dintre lucratorii din intreprindere si/ sau unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
Art. 53. - (1) Numarul de reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, care se aleg, va fi stabilit prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, in functie de numarul total al lucratorilor din intreprindere si/ sau unitate.
Va multumesc. Teoretic se vor face niste alegeri doar pe hartie, doar ca mi s-a spus ca eu voi fi ales prin vot pentru aceasta reprezentare. Deci eu ca si angajat nu pot fi sanctionat in eventualitatea unui control daca sunt "ales" sa reprezint angajatii dar nu am urmat cursuri in domeniu SSM?
Nu puteti fi sanctionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrator desemnat ssm sau lucrator cu atributii in domeniul ssm? seby14 seby14 Sunt angajat pe un post de arhivar, dar am facut cursuri SSM 80 ore. Care ar fi solutia sa am atributii ssm dar sa raman si cu indatoririle pe care le aveam ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! poate fi obligat un lucrator sa fie reprezentant al ... Petru2022 Petru2022 Buna ziua! Poate fi obligat un lucrator sa fie reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice SSM? Pentru a ajuta: - acesta nu isi doreste sa fie; - ... (vezi toată discuția)
Cine poate semna fisele de protectia muncii? serena82 serena82 Fisele de protectia muncii trebuie sa contina 3 semnaturi : a celui instruit (aici mi-e clar, e vorba de angajat), a persoanei care a efectuat instruirea si a ... (vezi toată discuția)