avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Divulgare parole cu ordin judecatoresc
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Divulgare parole cu ordin judecatoresc

Buna ziua. Am 3 intrebari:

1. Din punct de vedere legal pot fi obligat sa divulg parolele pentru delocarea telefonului si laptopului care sunt confiscate in perchezitie cu ordin judecatoresc?

2. Ce se intampla daca nu cooperez?

3. Daca aceste 2 dispozitive au o masura de siguranta si se sterg datele, pot fi tras la raspundere pentru distrugere de dovezi?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:00, 15 Martie 2016
1. Nimeni nu poate controla memoria creierului dvoastra
2. E f posibil sa fiti condamnat abuziv
3. Cf 2 e posibil sa vi se gaseasca mai multe infractiuni in concurs, ceea ce ar putea determina o condamnare cu executare.
Puteti fi acuzat de obstructionarea justitiei prevazut si pedepsita de art.271 NCP cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.
danpopescu2011 a scris:n
nPuteti fi acuzat de obstructionarea justitiei prevazut si pedepsita de art.271 NCP cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.n
nn

Nu poate fi subiect activ nemijlocit al infractiunii de care faceti dvs vorbire, persoana urmarita sau judecata(suspect sau inculpat) pentru infractiunea care formeaza obiectul procesului penal.
In dreptul penal, dreptul la tacere al acuzatului implica și dreptul de a nu contribui la propria incriminare, de a nu colabora cu autoritatile judecătorești penale, in vederea producerii de probe in procesele penale, prin urmare acuzatul nu poate fi pedepsit sau forțat să comunice documente sau alte mijloace de proba autoritatilor judiciare.
1 si 2. Nu puteti fi obligat sa divulgati parolele, dar este bine sa cooperati, daca vi le aduceti aminte.
3. Nu dvs.veti fi cel care va debloca dispozitivele, astfel ca nu puteti raspunde de modul de distrugere a datelor. Exista totusi posibilitatea ca organele de cercetare sa foloseasca un program Regenerator care poate recupera datele de pe Hard, daca Eraser-ul folosit nu si-a facut treaba bine.
O remarca: nimeni nu e prost sa porneasca laptopul in loc sa scoata discul dur si sa-l cloneze/arhiveze. Dar daca totusi autoritatile ar face asemenea prostie, e vina cui face perchezitia informatica. Retineti ca atat timp cat laptopul a fost al dvs. puteati pune pe el orice protectie doreau muschii dvs., cifrarea datelor sau stergerea lor automata nu constituie infractiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datele de pe un laptop in service, aparute pe internet athosel athosel Buna ziua, Am urmatoarea problema. Sunt web developer, am un laptop care s-a defectat, si fiind in garantie l-am dus la service. In el aveam toate ... (vezi toată discuția)
Recuperare poze de pe hard disk confiscat la perchezitie spidey89 spidey89 Buna ziua, In 2009 mi s-a facut o perchezitie domiciliara de catre DIICOT Bucuresti pe motivul unei infractiuni informatice, de unde mi s-au ridicat mai multe ... (vezi toată discuția)
Diicot-ul vrea sa dau 40 000 euro. eu nu vreau sa le dau parola riseup riseup Am urmatoarea problema: Am fost identificat de catre DIICOT, cum ca as fi partajat mai multe fisiere video si audio pe anumite programe: DC++ si Bittorent. ... (vezi toată discuția)