Ma numesc Bogdan, sunt din Braila si am marea rugaminte sa-mi impartasiti din experienta dvs. pentru urmatorul caz.
Dupa decesul mamei mele Popescu Marioara in ’07 am descoperit o Adeverinta emisa de Comisia Comunala, Oraseneasca, Municipala de Aplicare a Legii Fondului Funciar Monor, jud. Bistrita Nasaud, care suna asa:
"In temeiul Legii Fondului Funciar nr. 18/1991, se adevereste ca mostenitorilor Timau Gheorghe si Popescu Marioara s-a stabilit dreptul de proprietate prin hotararea Comisiei Judetene nr. 12 din 19.07.1991, pentru suprafata totala de 1,57 ha prevazuta in anexa nr. 3 pozitia nr. 91 intocmita conform Regulamentului de aplicare a Legii Fondului Funciar. Prezenta Adeverinta constituie dovada dreptului de proprietate asupra terenului pana la eliberarea titlului de proprietate."
Ieri, 05 august 2009, am ajuns in Monor, localitatea unde domiciliaza familia Timau si unde se afla mostenirea. La Primarie am descoperit cu surprindere ca exista un "Titlu de proprietate" datat 07 februarie 2002 (la acea data Timau Gheorghe era decedat) in care sunt declarati mostenitori Timau Gheorghe si Popescu Marioara (mama mea, in viata la acea data). Am mers cu copia actului la familia Timau iar acestia au refuzat orice colaborare, mai mult, m-au amenintat ca nu am "sa pup" nimic din mostenire deoarece ei au facut alt act si in tot timpul scurs pana acum au platit impozite pentru terenurile in cauza, de parca i-as fi fortat sa le plateasca singuri !
Mentionez:
- ambii mostenitori sunt decedati dar cu sotii lor in viata: Timau Gheorghe decedat in ’95 si Popescu Marioara decedata in ’07;
- cei doi sunt mostenitorii defunctei Timau Todosia decedata in ’80: pentru Timau Gheorghe mama iar pentru Popescu Marioara bunica;
- mostenirea presupune teren extravilan ce masoara 14.200 mp si teren intravilan ce masoara 1.500 mp, toate acoperite cu faneata; nu exista imobile.
Intrebari:
1. mama mea (familia mea) nu trebuia sa fie anuntata de existenta acestui "Titlu de proprietate" de vreo Instanta Judecatoreasca, de Primaria Monor sau de familia Timau ?
2. ce "alt act" ar putea avea familia Timau, sau doar blufeaza cu asta ?
3. cum putem intra in drepturi, noi, copiii lui Popescu Marioara ?
Astept cu mult interes raspunsurile dvs., eventual cu o recomandare a unui avocat din orasul Bistrita.
Pai, depinde... Daca angajati un avocat, depinde de onorariul acestuia. Taxa pentru introducerea actiunii de iesire din indiviziune era anul trecut de 19 RON, ceva timbre judiciare... Mai costa si expertiza topo din cadrul procesului(depinde de expert, poate ajunge pe la vreo 800 RON), banii de benzina:D, nervii... Oricum, daca introduceti actiune in instanta cereti cheltuieli de judecata si va veti putea recupera banutii de la rude:) Daca pe parcursul procesului cadeti cu rudele la intelegere si incheiati o tranzactie (fara a mai face si expertiza topo), costurile se mai reduc.
Succes!
Titlu de proprietate
marusca
Ma aflu in urmatoarea situatie. Odata cu legea 18/1990 unul din unchii mei am facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate a terenurilor tatalui ... (vezi toată discuția)