avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Programarea zilelor de concediu pe intreg anul 2016, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Programarea zilelor de concediu pe intreg anul 2016, in AVANS

Angajatorul meu cere tuturor angajatilor sa completeze programari exacte. Extrag mai jos o parte din informarea trimisa de angajator catre angajati.
"Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări stabilite de angajator, cu consultarea angajatului iar angajatul este obligat sa efectueze concediul conform programarii.
Conform conditiilor angajatorului, efectuarea concediului de odihna anual se va realiza numai in baza unei programari anuale pentru a nu perturba activitatea angajatorului."

Este legal sa ni se ceara programarea inainte si efectuarea doar in baza acestor optiuni? Daca apar situatii in care vreau sa iau 2 zile libere, fara o planificare anterioara?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:09, 15 Martie 2016
Art. 148. C.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
....

De asemenea, dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

In speta, programarea trebuie facuta anterior intrarii in CO si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Multumesc. Dar de ce programarea prealabila trebuie facuta PANA LA un termen limita care n-a fost impus acum in luna Martie? Nu poate angajatul sa comunice angajatorului planificarea zilelor de concediu, cu 1 luna, sau 2 inainte de fiecare perioada de concediu? Teoretic: vreau 5 zile libere in iunie >>> in luna mai, informez angajatorul si convenim asupra intervalului. Dar nu imi pot exprima optiunea in luna MARTIE, nestiind cand voi avea nevoia de concediu. O decizie acum ar fi fortata de nevoia companiei sa isi planifice resursele umane, dar NU ar fi constienta din partea mea, nu pot sti acum cand vreau sa ma relaxez cu zile libere..

In spiritul legii, nu mi se pare firesc sa se ceara unui individ uman sa isi manifeste dorinta de zile libere, cu 6 - 9 luni inainte sa utilizeze acele zile. Se doreste, adica, sa se cunoasca evolutia stresului pe tot anul, sau cum? Fiintele umane nu functioneaza dupa planificari de productie a "intreprinderii" capitaliste. Doar cu compromisuri care pot incalca drepturile omului, peste un anumit nivel. Si mi se pare ca se poate atinge, in conditiile pe care le-am exprimat mai sus.

Ma mai poate ajuta cineva cu o interpretare / explicatie? Cum sa reactionez, legal? Pentru ca efectiv simt ca NU pot exprima in luna martie cand voi vrea zile libere... practic sunt fortat la decizie, fara sa fie una constienta. Doar de dragul planificarii pt entiatea supra-umana compania-angajator
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2016
tibi12, utilizator
Legea este destul de clara si nu lasa loc de interpretari , programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Faptul ca angajatorul dvs va solicita ca programarea s-o faceti pana la sfarsitul lunii, este o alta problema si se poate pune sub semnul intrebarii de ce o face acum si nu a facut-o in termenul prevazut de lege.

Dvs va puteti stabili fractionat perioada de CO , cu conditia ca una din fractiuni sa fie de minim 10 zile lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna adidor adidor Un angajator poate conditiona sa imi iau concediul de odihna intr-o anumita perioada ? (vezi toată discuția)
Concediul de odihna costas2828 costas2828 Se poate stabili prin ROF si cel de ordine interioara perioada de concediu de odihna? Perioada de concediu de odihna se poate limita? Ex: Lucrez in ... (vezi toată discuția)
Dreptul de concediu gianina mariana gianina mariana va rog frumos daca puteti sa imi raspundeti despre dreptul de programare a concediului de odihna in domeniul bugetar .Poate institutia la care lucrez sa imi ... (vezi toată discuția)