avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatiile verzi din jurul imobilelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatiile verzi din jurul imobilelor

Se da urmatoarea situatie: un proprietar, care face si parte din Comitetul Executiv al Asociatiei de Proprietari vine permanent si cere presedintelui asociatiei sa faca tot felul de adrese catre primarie, prin care sa ceara diverse lucruri legate de domeniul public, cum ar fi repararea batatoarelor de covoare care s-au rupt in timp, turnarea de asfalt in jurul acestora, plantarea de flori sau arbori ornamentali pe spatiile verzi, etc. Aceste probleme tin insa de domeniul public, administrat de primarie si oricare cetatean platitor de taxe si impozite, se poate adresa in scris edililor, solicitandu-le imbunatatiri in nume personal sau al mai multora, cu conditia ca toti acestia sa semneze petitia in cauza. Conform legii 230/2007 asociatia de proprietari administreaza partile comune aflate in interiorul unui imobil sau ale imobilelor din compunerea sa, ceea ce exista in exteriorul acestor imobile (spatii verzi, parcari, stalpi de iluminat, etc), apartine domeniului public. Asociatia de Proprietari, prin presedintele acesteia, reprezinta, potrivit aceleiasi legi, interesele proprietarilor, in relatiile cu tertii si aici a putea fi inclusi si factori de raspundere din cadrul primariei. Conducerea asociatiei s-a implicat in trecut in legatura cu amplasarea de mobilier stradal la blocurile din compunere, primind raspuns ca si-a depasit atributiile legale, aceasta tinand strict de primarie care administreaza prin servicii specializate, domeniul public. Era vorba atunci de reamplasarea unei canapele, care era prea aproape de un bloc si in jurul careia, odata cu lasarea intunericului se adunau indivizi care tulburau linistea locatarilor din blocul respectiv. E drept ca niste arbori ornamentali si niste flori nu au de ce sa deranjeze pe nimeni, dar asociatia doreste sa evite un alt raspuns evaziv din partea edililor urbei, chiar daca cetateanului cu astfel de initiative i s-a sugerat de catre unii factori de conducere din cadrul primariei, ca asociatia trebuie sa solicite in scris, in numele membrilor acesteia, plantarea de flori si pomi pe spatiile verzi din jurul blocurilor. Drept pentru care acesta ii cere permanent presedintelui sa intocmeasca urgent acea adresa catre primarie pentru plantarea de pomi si flori pe spatiul verde.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2016
sorinstanciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: sorinstanciu , utilizator 11:26, 16 Martie 2016
Si care e intrebarea?
Noi putem sa-l felicitam pe proprietarul care vrea si cere. Putem sa-l felicitam pe presedintele care se implica. Putem sa felicitam si primarul.
De acord! Sa-i felicitam pe toti ca merita! Numai ca proprietarul poate sa se adreseze direct primariei, pentru diverse imbunatatiri aduse spatiilor verzi din jurul blocului, nu il opreste nimeni sa n-o faca, are tot dreptul ca si contribuabil; primaria nu ar trebui sa astepte sa fie sesizata de cetateni sau de asociatii ci ar trebui sa o faca din proprie initiativa, ca de aceea incaseaza o serie de taxe si impozite de la cetatenii traitori la bloc, iar asociatia nu ca nu se implica, ba chiar a facut-o de cate ori a fost nevoie, dar s-a primit raspuns din partea functionarilor primariei cum ca asociatia in cauza isi cam depaseste atributiile legale. Adica, cu alte cuvinte, treaba asociatiei e ceea ce se intampla in interiorul blocurilor, de ceea ce e afara, in jurul acestora, se ocupa primaria, asa ca nu e cazul sa mai se sesizeze atata, asociatiile de proprietari pe probleme care nu tin de acestea.
Întrebarea, in cazul de fata, este urmatoarea:
Este normal si necesar ca asociatiile de proprietari sa sesizeze in scris primaria, in numele proprietarilor, privind amenajarea spatiilor verzi, sau primaria ar trebui sa se autosesizeze si sa ia initiativa pentru rezolvarea problemelor de acest gen? Pot cetatenii membri ai asociatiei de proprietari sa se adreseze in scris, in nume personal, primariei pentru rezolvarea unor situatii ce tin de domeniul public, sau numai asociatia o poate face?
Repet, presedintele asociatiei a intocmit si trimis pe adresa primariei o serie de adrese, prin care a cerut, in numele proprietarilor din asociatie, asfaltarea aleilor si strazilor din jurul blocurilor asociatiei, amenajarea si intretinerea locurilor de joaca, amplasarea sau repararea mobilierului urban, adica a canapelelor de pe alei sau chiar si a celor din fata blocurilor. Raspunsul a fost cel de mai sus, la care s-a adaugat mentiunea ca locuitorii zonei pot sesiza in scris, in nume propriu, primaria pentru rezolvarea problemelor ce tin de domeniul public.
Pe de alta parte, factori de raspundere din primariel-au indrumat pe proprietarul care a discutat despre diverse amenajari ale spatiilor verzi si care este si membru al Comitetului Executiv (probabil le-o fi spus ca vine din partea asociatiei, desi nu a primit mandat pentru aceasta), catre asociatie, spunandu-i ca presedintele acesteia trebuie sa se adreseze in scris primariei, pentru rezolvarea cerintelor sale.
problema nu sta chiar asa pt ca acest spatiu este domeniu public si sta in sarcina primariei la care platim taxe si impozite, deci ar trebui sa se ocupe de aceste spatii
daca ma apuc eu sa fac spre exemplu sa fac toaletarea pomilor sau sa tai pomii care sunt un real pericol (aplecati de vant sau zapada, sunt crescuti la marginea - langa fundatia blocului, crengile bat in geamuri, etc) sa vezi atunci amenda
problema este cei responsabili trimit pe teren pt toate aceste operatii o echipa de "specialisti" care fac treaba dupa cum considera ei avand insa de la spatii verzi o hartie in care se spune ce sa curete, dar cum trebuie sa faca nimic si de aici rezulta pomi crescuti ca niste maciuci cu trunchi lung de de peste 20 m si in varf au un manunchi de crengi
sorinstanciu a scris:
Este normal si necesar ca asociatiile de proprietari sa sesizeze in scris primaria, in numele proprietarilor, privind amenajarea spatiilor verzi, sau primaria ar trebui sa se autosesizeze si sa ia initiativa pentru rezolvarea problemelor de acest gen?

Da, este normal (mai ales daca e necesar) ca asociatiile de proprietari, prin presedinte, sa sesizeze primaria, politia, ISU sau alta institutie de la caz la caz, pentru orice problema din jurul asociatiei, din apropierea acesteia... Uneori intervin si serviciile din primarie fara sa sesizeze cineva. De regula aceste interventii sunt planificate de primarie in tot orasul.
Pot cetatenii membri ai asociatiei de proprietari sa se adreseze in scris, in nume personal, primariei pentru rezolvarea unor situatii ce tin de domeniul public, sau numai asociatia o poate face?

Si, si!
Atata cetatenii individual cat si asociatia prin presedinte. Nu exista nici o interdictie ca cineva sa se adreseze primariei, indiferent ca sunt membri sau nu ai unei asociatii.



In situatia noastra, cetateanul a avut o discutie cu cei din cadrul primariei, despre o reamenajare a spatiilor verzi din jurul blocului sau. Probabil le-a solicitat verbal acest lucru. Cei de la primarie l-au indrumat catre asociatia de proprietari, spunandu-i ca aceasta trebuie sa trimita o adresa scrisa prin care sa se solicite respectiva reamenajare, sau ce doleante avea proprietarul in cauza, referitor la spatiul verde. Probabil, cu alte cuvinte, nu stau la discutii cu dansul, totul fiind intre asociatia de proprietari si cei de la primarie...
Asociatia, repet, s-a implicat si cu alte ocazii, in astfel de situatii, cerand in scris prin reprezentantul sau legal, ba asfaltarea unor alei sau locuri de parcare, toaletarea arborilor din jurul blocurilor, amplasarea de mobilier stradal, etc. Uneori, factorii de raspundere din primarie au indeplinit doleantele exprimate in scris, dar de cele mai multe ori au raspuns, tot in scris, ca acestea sunt probleme legate de domeniul public si pentru rezolvarea lor, cetatenii afectati sa se adreseze personal primariei, asociatiile de proprietari neavând atributii pe linia domeniului public.
Adica, mai pe romaneste: "Nu veni tu la noi, du-te la ai tai, sa se implice ei, ca noi oricum o sa-i refuzam, dar o s-o facem legal, spunandu-le ca nu e treaba lor".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua dorim sa plantam pomi in fata blocului.3-5 la numar. ... Valentin94 Valentin94 Buna ziua Dorim sa plantam pomi in fata blocului.3-5 la numar. Pe aleea stradală care este doar iarba. Putem planta? (vezi toată discuția)
Arbori dintre blocuri adrianpaul169 adrianpaul169 buna-ziua,locuiesc intr-un bloc care are in jurul lui cativa arbori care nu deranjeaza pe nimeni,sunt toaletati anual,sunt la distanta rezonabila de bloc;avem ... (vezi toată discuția)
Spatiul verde din jurul blocului-legislatie ANDREI_oni ANDREI_oni Buna ziua Locuiesc impreuna cu familia la bloc, intr-un apartament proprietate personala, si pe spatiul verde din jurul blocului, mai multi vecini avem ... (vezi toată discuția)