avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am dreptul la somaj?

Buna ziua!
Situatia mea este urmatoarea: mi s-a cerut (irevocabil) sa plec din unitate cum vreau eu. Intrucat sunt o persoana cunoscuta in oras, printre colegi si institutii cu care colaborez, am preferat sa plec elegant, cu acordul partilor, 55 lit. b din CM. Nu reusesc sa gasesc exact conditiile de acordare a somajului in ceea ce ma priveste intrucat eu am o societate comerciala a carei administrator sunt ( desi nu mai desfasor de 2 ani nicio activitate pe ea...dar nu are activitate suspendata), in situatia in care m-as angaja pe o perioada determinata ( o luna) la o alta societate. Am 19 ani vechime in munca fara intrerupere. As beneficia in cazul acesta de somaj? ( Cadru legal mi-ar prinde tare bine) Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:49, 8 August 2009
Of . deci : ceatza! Am citit articolele precizate din legea mentionata...si nu stiu acum daca intradevar ma incadrez sau nu. Deci venituri: clar nu realizez. Inchiderea cartii de munca se va face cu 55 lit. a. concluzia? beneficiez sau nu.
P.S. Tot citind printre articolele astea...daca acum in situatia data...inchiderea CM cu 55 lit. b...as incheia un contract de asigurare pentru somaj as beneficia de ajutor de somaj. Mentionez ca Decizia de desfacere a CM este incepand cu 17.08.2009.
Pai ati scris ca al dvs contract de munca a incetat cu art. 55 lit. b).
A incetat sau nu cu acest articol?
Ca sa incheiati un contract de asigurare pentru somaj, va trebui sa incheiati si contract de asigurare la pensii si sanatate. Va citez tot din legea 76/2002:
Art. 22. - (1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
pakos, utilizator
Am purtat discutii si am semnat deja cererea de incetarea contractului incepand cu 17.08.2009 ( scuze).
In cazul in care va veti angaja pentru o perioada determinata la o socitate iar CIM inceteaza de drept iar de la Administratia fiscala va va elibera dovada faptului ca nu realizati venituri ca urmare a faptului ca sunteti actionar la o societate atunci veti avea dreptul la somaj.
Important este sa obtineti de la Administratia Fiscala adeverinta care atesta faptul ca nu aveti venituri chiar daca aveti societate si astfel veti beneficia de somaj.
Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor (art.55 lit.b C.mun.) exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

Alte discuții în legătură

Concediul medical si contract de munca pe perioada determinata elena stan elena stan Sunt angajata la o firma cu contract pe peroada determinata pana la data de 17.08.2009 si am intrat in concediu medical cu inernare in spital pentru o ... (vezi toată discuția)
Mai am dreptul la somaj? CristinaMihaelaToba CristinaMihaelaToba Buna ziua! Pe 17 noiembrie 2014 am incetat CCC, incepand cu 18 am intrat in somaj deoarece s-a desfiintat postul. Incepand cu data de 1 Martie a 2015 m-am ... (vezi toată discuția)
(abuz in serviciu). in ce conditii pot beneficia de somaj? alexiaelena alexiaelena Daca dupa 4 ani si 3 luni iti dai demisia iar in uratoarele 6 luni iti gasesti un loc de munca pe o periada de determinata de 1 luna sau 3 luni si ti se ... (vezi toată discuția)