avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident auto

Buna ziua! In luna ianuarie am provocat un accident auto: am derapat pe carosabilul umed, avand o viteza redusa, in afara unei localitati. Masina a intrat in balans, s-a invartit si s-a izbit intr-o masina care venea regulamentar pe contrasens. In masina pe care am lovit-o erau soferul si sotia sa care a avut o contuzie la genunchi, ce nu a necesitat ingrijiri medicale. Masina in care am intrat a fost evaluat-o de catre asiguratorul la care aveam polita RCA la 3000 euro, insa posesorul ei se declara nemultumit si imi mai solicita bani. Sunt constienta ca valoarea masinii era mai mare, fiind un Sharan, insa nu mi se pare firesc nici sa platesc eu paguba din moment ce platesc RCA-ul, iar paguba mea nu mi-o mai plateste nimeni.. Doresc sa va adresez următoarele intrebari:
- Pot fi constrans de pagubit sa ii platesc diferenta pe care el o doreste?
- Cum pot stabili corect care era contravaloarea masinii pe care am avariat-o?
- Pot actiona in justitie si eu asiguratorul pentru a recupera prejudiciul in cazul in care trebuie sa suplimentez eu suma de plata victimei?Care ar fi sansele de castig in cazul unui astfel de proces?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:14, 29 Martie 2016
Raspunsuri:

1. Nu. In cazul in care cel vatamat se considera neindreptatit, va trebui sa cheme in judecata asiguratorul.
2. Nu este nevoie sa stabiliti dvs valoarea reala a autoturismului avariat.
3. Vezi raspunsul la intrebarea 1.
Nu dv sunteti cel care trebuie sa stabileasca valoarea autovehiculului avariat. Compania de asigurari stabileste acest lucru conform normelor in vigoare.
Daca pagubitul nu este multumit de despagubire va trebui sa actioneze in instanta compnia de asigurari.
1. Litigiul trebuie rezolvat intre pagubit si asigurator. Pagubitul poate oricat, dar exista niste limite de despagubire stabilite de acte normative in vigoare
2. valoarea autoturismului la data producerii accidentului se stabileste de catre asigurator si poate fi contestata de catre pagubit. Dvs. nu aveti vreo legatura cu aceasta problema
3. In cazul in care pagubitul va da in judecata pentru recuperarea unei diferente de despagubire solicitati chemarea in garantie a asiguratorului.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire dauna totala auto bogdan070 bogdan070 buna seara, Am primit de la firma de asigurari calculul sumei stabilita ca valoare maxima de despagubire ce poate fi acordata pentru autovehicul : ,,Valoarea ... (vezi toată discuția)
Accident auto soldat cu trei dosare de dauna Rentzu Rentzu Buna seara, In urma cu doua saptamani, am avut parte de un accident petrecut in felul urmator : in fata imobilului in care locuiesc se aflau parcate doua ... (vezi toată discuția)
Neadaptarea vitezei la conditiile de drum iordache_teodor iordache_teodor Buna seara,poate ma ajuta cineva va rog cu ceva informatii... Joi dimineata ma deplasam pe un drum judetean cu o autoutilitara in spate la alte doua auto. ... (vezi toată discuția)