avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lmpartirea mostenirii inainte de moartea parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lmpartirea mostenirii inainte de moartea parintilor

Buna ziua, am un subiect destul de delicat si de lung, dar sper sa aiba cineva timpul si bunavointa si timpul necesar sa imi raspunda cu informatiie necesare.
Pe scurt, am o sora vitrega din partea tatalui si una buna. La mijloc sunt un apartament cu 3 camere si o casa mare cu teren la tara. Problema e ca sora vitrega a primit deja de la parintii mei aproximativ 11mii de euro, doar ca parintii mei nu au niciun act doveditor. Intrebarile sunt:
1. In aceasta situatie, daca oare parintii mei nu pot face cumva la notar o delaractie fara acordul surorii mele vitrege cum sa i-au dat banii aceia in cash si sa se ia in considerare ca si mostenire, fara ca aceasta sa poata ataca aceasta declaratie mai tarziu? Deci sa se considere ca parte a ei de mostenire dupa moarte.

2. Daca parintii mei ar face contract de vanzare-cumparare pe apartament cu mine, facand totusi dovada platii prin banca, ea din cate am citit tot poate sa atace in instanta contractul. Dar ma intreb, daca parintii mei ar vinde apartamentu si cu banii pe apartament mi-ar cumpara mie un alt apartament pe numele meu, iar eu declar lucrul acesta ca si mostenire/donatie (ca altfel cred ca as avea probleme la fisc deoarece nu pot dovedi provenienta banilor), oare ea nu poate sa se lege dupa moartea parintilor de acest lucru - ca ei mi-au dat mie bani cat erau in viata sa imi iau apartament si ca vrea si ea parte din banii aia?

3. Exista vreo metoda prin care parintii mei se pot asigura ca ea nu mai cere nimic din mostenire dupa moartea lor? ei vor sa-mi lase mie apartamentul, surorii bune casa de la tara, si eu sa-i dau acum cat sunt ei in viata niste bani ca sa renunte ea la mostenire, dar oare nu ma pomenesc dupa ca ea a luat banii si mai vrea si parte din mostenire?

Imi cer scuze pentru mesajul lung. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: klehus , utilizator 23:12, 21 Martie 2016
Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci (dacă scoatem din discuție consultarea unui avocat specializat) sunt: 1. să nu ții cont deloc de părerea lui GermanAlex (motivul este simplu și îl voi expune mai jos); 2. înainte de decesul unuia dintre părinți (deschiderea succesiunii) să nu faci absolut niciun pact cu sora vitregă care să aibă legătură cu dreptul ei la moștenire.

1. Părinții nu pot crea unilateral creanța despre care vorbești, pot doar să determine recunoșterea datoriei (în scris sau, de ce nu, folosind mijloace omologate de înregistrare).

2. Dacă faceți vânzare-cumpărare cu păstrarea de către părinți a dreptului de uz, uzufruct, abitație sau în schimbul întreținerii pe viață ori unei rente viagere (așa cum sugerează persoana nominalizată mai sus), actul juridic va fi prezumat ca fiind donație (liberalitate) iar bunul - ca valoare - va intra în calculul rezervei succesorale (partea din bunuri la care au dreptul descendenții numiți rezervatari, adică și sora vitregă), în afara cazului în care poți dovedi cu certitudine transmiterea prețului (oricum vrei s-o dovedești, transfer bancar - dacă ai banii - cu returnarea sumei de către părinții tăi), preț care trebuie să nu fie derizoriu (adică să fie unul corect).

3. Nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sau vanzare cumparare? irina elena irina elena buna seara ! as dori sa stiu ce pot face pentru a putea fi la unica mostenitoare de casa parinteasca .suntem doua surori ,sora mea in ziua de astazi este de ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenire danielsgubin danielsgubin 1) Parintii mei vor sa-mi lase mostenire o casa.Ce fel de acte putem face pt a fi sigur ca dupa ce nu vor mai fii in viata voi avea drepturi depline pt. ... (vezi toată discuția)