Proaspat venit pe forum, indraznesc sa vin cu urmatoarea speta:
- acum 2 ani, am cumparat un apartament de la o persoana de 90 de ani, in contract, avand stipulat dreptul de uzufruct pe o perioada de 2 ani.
- pretul de achizitie a fost unul cu ~10% mai putin decat media pietei din acea perioada, insa a fost singura varianta pe care mi-am permis-o.
- vanzatorul, necasatorit, fost avocat, un om fabulos, intr-o conditie fizica si mentala exceptionale (merge fara baston, urca treptele 2 cate 2, a corectat notarul in cateva discutii de specialitate si a redactat o buna parte din contract (a dorit niste clauze anume) intr-o forma echitabila, zic eu.
- tinand cont de varsta inaintata a vanzatorului, i-am cerut in scris (email) notarului sa atasam contractului si un certificat care sa ateste luciditatea vanzatorului. am fost refuzat spunand ca ii este rusine sa ii ceara acest lucru vanzatorului, luciditatea dansului fiind incontestabila.
Acum incepe distractia:
- au trecut 2 ani si l-am contactat cu intentia de a-i oferi ajutor in momentul in care doreste sa se mute. Dansul mi-a spus ca nu doreste sa plece si ca ar fi de acord sa-mi plateasca o penalitate stipulata in contract pe termen lung. Are 4 familii de nepoti, acestia fiind dispusi sa-l ajute.
- Nu ma lasa inima sa il dau afara sau sa aplic legea, mai ales ca starea dansului pare ca s-a agravat in aceasta perioada (nu mai are acea energie ca atunci cand l-am cunoscut, insa este perfect lucid, coerent, vorbaret si prietenos.
Vreau sa stiu daca exista vreo problema in contract, exploatabila de catre dansul. Ma gandesc la vreo ruda care sa atace contractul respectiv sau imposibilitatea dansului de a plati o chirie modica lunara, impreuna cu cheltuielile de intretinere.
Sunt chirias si de abia asteptam sa ma mut in casa mea. Cu suma din contract, alaturi de o pensie mai mare decat salariul mediu pe economie, s-ar descurca de minune intr-un camin privat sau in chirie intr-un alt apartament, insa nu isi doreste acest lucru.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cea mai trista varianta pentru mine ar fi sa elimin uzufructul din cartea funciara, urmand sa-i propun un contract de inchiriere la un pret suportabil de catre dansul.
Exista o varianta si mai trista pe care n-o observ?
Extras din contract: Eu, vanzatorul, întocmesc prezenta vânzare, rezervându-mi dreptul de uzufruct asupra întregului apartamentpe un termen de 2 (doi) ani, conform art. 703, art. 709 şi art. 746 alin (1) lit. b Cod Civil, adică având încontinuare folosinţa exclusivă a întregului apartament de 2 (două) camere şi dependinţe, pe termenul indicat de 2 (doi) ani, începând de azi, data de 15.03, inclusiv, şi până la data de 15.03, această prevedere a contractului de vânzare-cumpărare constituind un titlu definitiv, executoriu şi irevocabil.
... Azi, data autentificării prezentului contract, se transmite cumpărătorilor dreptul de nudă proprietate,iar la împlinirea termenului de 2 (doi) ani, adică la data de 15.03, stingându-se uzufructul rezervat de mine, vanzator, cumpărătorii ... vor deveni deplini proprietari şi vor intra în posesia întregului apartament fără nicio altă formalitate. Pe întreaga durată a uzufructului (adică 2 (doi) ani), nuzii proprietari se obligă să nu tulbure în niciun mod exclusiva şi utila folosinţă a uzufructuarului asupra acestui apartament. Aşadar, la împlinirea termenului de 2 (doi) ani, adică la data de 15.03, uzufructuarul va pune la dispoziţia cumpărătorilor (nuzilor proprietari), apartamentul împreună cu tot ceea ce este necesar pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei, liber de oricebunuri mobile ale uzufructuarului. La data indicată, nu va mai fi necesar ca părţile să îşi facă nicio formalitate de punere în întârziere, la termenul indicat prezentul contract fiind titlu executoriu pentru evacuare. Sub sancţiunea plăţii daunelor, uzufructuarul se obligă să le predea apartamentul nuzilorproprietari, la data indicată, în starea de folosinţă pe care aceştia au constatat-o la vizitare şi cu toate cheltuielile presupuse de folosinţa apartamentului achitate integral. Noi, părţile, stabilim următoarea clauză penală: dacă la data de 15.03 vanzatorul nu va pune apartamentul la dispoziţia cumpărătorilor (nuzilor proprietari), astfel cum s-a indicat mai sus, atunci vanzatorul va fi dator către cumpărători laplata cu titlu de penalitate a unei sume 30 lei (treizeci lei) pentru fiecare zi de întârziere.---------------------------------------
Noi, părţile contractante, am luat cunoştinţă de dispoziţiile art. 746 alin. (2) Cod civil, cu privire la faptul că uzufructul se stinge prin decesul uzufructuarului chiar dacă termenul nu s-a împlinit, în această eventualitate radierea în Cartea Funciară a dreptului de uzufruct urmând a se face în baza certificatului de deces. Eu, vanzatorul, declar în mod expres că sunt de acord ca, la împlinirea termenului de 2 (doi)ani, adică la data de 15.03, radierea în Cartea funciară a uzufructului meu viager asupra apartamentului ce face obiectul prezentului act, să se facă fără îndeplinirea vreunei formalităţi suplimentare, simpla împlinire a termenului fiind suficientă pentru realizarea acestei radieri.
Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana aici!
Trist sau netrist optiunea este a dvs.daca ii veti permite sa mai locuiasca sau nu in continuare in proprietatea dvs. .
30 de lei pe zi penalizare inseamna in medie 900 lei lunar adica vreo 200 euro, depinde cat este o chirie in zona, daca este mai mare atunci poate refuza sa elibereze apartamentul si iese in castig platind penalitati. Iar ca sa il evacuati trebuie sa apelati la instanta sau executor judecatoresc, cum spuneti ca sanatatea i s-a subrezit este posibil sa plece unde nu se plateste chirie si ramaneti si cu cheltuieli de judecata/executare de achitat.
Drept de uzufruct
sorin254
Buna ziua , problema este in felul urmator , avema impreuna cu mama o garsoniera care era scrisa pe numele meu si am vanduto , mai departe am luat un ... (vezi toată discuția)