Art. 460: Unicitatea căii de atac
(1) O cale de atac poate fi exercitată împotriva unei hotărâri numai o singură dată, dacă legea prevede acelaşi termen de exercitare pentru toate motivele existente la data declarării acelei căi de atac.
Ma impiedica unicitatea caii de atac sa reiterez recursul, care a fost respins ca prematur?
ICCJ a respins ca prematur recursul impotriva incheierii de recuzare... declarat in 5 zile de la comunicarea acestei incheieri.
Art. 53 alin (1) Încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată ... cu recurs, la instanţa ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotărâri.
'Acestei hotarari' referindu-se asadar la hotararea pronuntata in cauza, care este definitiva, si nu la incheierea de respingere a cererii de recuzare.
Principiul unicității căii de atac are în vedere evitarea tergiversării judecății, aspect irelevant în speța dvs.
Mai mult, cerea de recurs a fost respinsă ca urmare a invocării excepției prematurității - printre ale cărei efecte nu se numără și autoritatea lucrului judecat, întrucât instanța de recurs nu a examinat motivele cererii și nu a pronunțat o soluție în baza dezbaterilor contradictorii.
Prin urmare cererea de recurs poate fi ("re-")introdusă, în mod legal, în termenul prevăzut de lege.
Mi-a facut surpriza judecatoarea recuzata!
Din cauza ca nu m-am mai dus la termene... imediat dupa ce a respins ICCJ recursul ca prematur... a suspendat contestatia in anulare.
Acum am reintrodus iar recursul... considerand ca 'hotararea in cauza' este cea de suspendare.
Sunt curios daca si de data asta mi-l respinge ca prematur :)