avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum putem da vecinii debloc/scara in judecata ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum putem da vecinii debloc/scara in judecata ?

Buna ziua. Vrem reabilitate termica a blocului prin fonduri europene si avem semnaturile 50 plus 1 dintre locatari. Blocul nostru are 3 scari. Pentru derularea acestui program este necesara semnatura 50 plus 1 a tuturor locatarilor sau pe scara ? In cazul in care o scara nu strange 50 plus 1 semnaturi proiectul cade ?
Pe ce baza putem da in judecata dupa semnaturi ''minoritatea'' care nu semneaza ?
L nr 230/2007 obliga
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri.
In lege nu scrie nimic de ce este in comun, la o decizie de 50 plus 1 semnaturi pentru, minoritatea trebuie sa se conformeze altfel pot fi dati in judecata !
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2016
szabyku, utilizator
Cel mai recent răspuns: szabyku , utilizator 23:37, 23 Martie 2016
BX a scris:

Daca nu exista asociatie, proprietarii pot depune cerere catre primarie pentru reabilitare termica daca sunt mai mult de 50+1 de acord ?

Pentru reabilitare cu fonduri europene : NU .Trebuie 2/3.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2016
ausfahrt, utilizator
2/3, in regula, dar ma intereseaza daca exista o varianta de a depune cererea fara a exista o asociatie.
Multumesc pt raspunsuri !
M-am interesat, in cazul in care nu se strang 2/3-imi de semnaturi, scara mea sa se inscrie la programul cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala, unde aveam nevoie de 90% semnaturi din totalul de apartamente din scara mea (initial asa am inteles). Am dat telefon la CEC Bank, care are acest tip de credit, si mi s-a spus ca, am nevoie de 90% semnaturi din totalul de 20 de scari ce apartin asociatiei in cazul asta !
Actul normativ care oferă posibilitatea finanţării reabilitării termice prin credite subvenţionate este OUG 69/30 iunie 2010, actualizată. În cazul asociaţiilor de proprietari, decizia trebuie luată cu votul a 90% din membrii acesteia. Asociaţia de proprietari este eligibilă în condiţiile în care atît asociaţia, cît şi fiecare membru al său nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari în ultimele trei luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator.
Rata e pe 5 ani si nu ai voie sa vinzi apartamentul in intervalul aceasta, numai daca ti-ai achitat toata suma datorata bancii.
Cu banca nu te joci.....
Acuma stau si ma intreb : si prin fonduri europene trebuie acordul a 2/3-imi din totalul de 20 de scari ???
"Etapa II – ÎNŞTIINŢAREA ASOCIAŢIILOR DE
PROPRIETARI DE CĂTRE COORDONATORII LOCALI
PRIVIND ÎNSCRIEREA ÎN PROGRAMUL LOCAL
Coordonatorul local
1. înştiinţează asociaţiile de proprietari cu privire
la posibilitatea de înscriere în Programul local
şi transmite contractul de mandat semnat de
coordonatorul local,
Asociaţia de proprietari
2. Preşedintele fiecărei asociaţii de proprietari
notificate afişează, la avizierul asociaţiei,
înştiinţarea şi proiectul contractului de mandat.
3. Preşedintele convoacă, în condiţiile legii,
adunarea generală a proprietarilor.
4. Adunarea generală a proprietarilor hotărăşte, cu
acordul majorităţii membrilor asociaţiei, înscrierea
în programul local şi semnarea contractului trimis
de coordonatorul local.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2016
szabyku, utilizator
Intrebati daca puteti da in judecata vecinii care nu doresc sa 0 si de -a consintamantul. Consultati N.Cod civil la Capitolul Proprietatea comuna obisnuita si fortata. Acolo o sa gasiti dispozitiile legale prin care puteti sa - i determinati sa fie constiinciosi atunci cand este o initiativa benefica si pentru ei. Succes
Manole Dumitru a scris:

Intrebati daca puteti da in judecata vecinii care nu doresc sa 0 si de -a consintamantul. Consultati N.Cod civil la Capitolul Proprietatea comuna obisnuita si fortata. Acolo o sa gasiti dispozitiile legale prin care puteti sa - i determinati sa fie constiinciosi atunci cand este o initiativa benefica si pentru ei. Succes

La care articol/articole va referiti mai exact ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studiu de caz szabyku szabyku Buna. Am cateva nelamuriri cu urmatoarele aspecte/probleme : 1. E legata de reabilitatea termica a blocurilor. ''Asociaţia de proprietari va prezenta la ... (vezi toată discuția)
Obligativitate participare cheltuieli reabilitare termica elenagabi elenagabi Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Daca Adunarea Generala a asociatiei a decis reabilitarea termica a blocului (cu majoritatea ... (vezi toată discuția)
Reablitare termica sssipike sssipike Sunt presedintele unei asociatii de locatari. Am vrea sa demaram reabilitarea termica a blocului pe cont propriu, conform legislatiei in vigoare (cu proiect, ... (vezi toată discuția)