avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti in ce conditii poate angajatorul refuza concediile medicale? Sunt insarcinata in 4 luni si am avut internare la spital apoi CM 21 zile si acum prelungire.Concediile medicale au fost semnate de medicul ginecolog,de spatial (cand am fost internata) apoi de medicul de familie.Cei de la serviciu nu mi-au zis nimic, medicul de medicina muncii trebuie sa le accepte sau cine? Am dus CM in termen legal,pana la data de 5 a urmatoarei luni.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: florenta_22 , utilizator 10:06, 10 August 2009
1. Daca ati prezentat certificatul medical in termenul legal si semnat si de medicul de familie, de acum incolo nu mai este problema dvs. este a angajatorului care este obligat sa va plateasca indemnizatia cuvenita pe care o recupereaza de fapt de la Casa de Asigurari de Sanatate. Deci nu plateste din banii lui.
2. De unde ati dedus ca vi s-ar refuza plata certificatului medical? Nu au cum sa faca asta.
Din ce spuneti dvs.si din experienta mea reiese ca mai toti angajatorii se "supara" cand o salariata este gravida!?
Da,am anuntat la 16 sapt de starea fiziologica de graviditate,cf legii,cu nr.de inregistrare,cu copie de pe biletul medicului specialist.Nu s-a facut nimic,nu m-a bagat nimeni in seama,se stia ca am probleme cu sarcina ( prostia mea ca le-am zis -verbal),iar in iulie,fiind la serviciu,am avut probleme :sangerari,dureri,m-am invoit-verbal si m-am dus la control,iar diag.medicului a fost:iminenta avort.DR. a vrut sa-mi dea pe langa tratament si CM,iar eu nu am vrut medical,mi-am luat pt ziua aia CO,ca am zis sa nu-mi creez probleme la serviciu.Dar surpriza a fost peste vreo 2 saptamani:mi-au dat notifiacre de preaviz:"din motive economice postul se restructureaza,iar in organigrama societatii nu avem alt post cf.pregatirii dvs. profesionale" Frumos,nu? Stiu ca beneficiez de somaj,dar in ziua respectiva s-a tot insistat sa semnez notificarea de preaviz si mi-a venit rau,am incercat sa stau la program iar seara m-am dus la medic (avand iar aceleasi probleme) iar in dimineata urmatoare m-am internat de urgenta.De atunci sunt in medical,iar DR mi-a zis ca,daca vreau sa pastrez copilul treb sa stau la pat probabil pana nasc.
Daca nu am semnat notificarea de preaviz este valabila? Stiu ca fiind in CM mi se suspenda activitatea.
Da, a fost o problema ca am ramas insarcinata,nu puteam sa mai stau peste program, firma nu se inchide,nu e falimentara,etc.dar au facut o angajare la nici o saptamana.
De aceea ma gandesc ca vor sa-mi creeze probleme cand duc concediile medicale.
Daca stau in CM apoi intru in CIC, dupa terminarea celor 2 ani de crestere a copilului, preavizul de 15 zile este valabi,chiar daca nu am semnat nimic?


Va multumesc !
1. Va redau din Codul muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
2. Tineti-ne la curent cu ce se intampla si va vom ajuta, din punct de vedere legal, sa beneficiati de drepturile ce vi se cuvin!
In primul rand nu vot restructura postul decat daca societatea se desfiinteaza.
Atata vreme cat ai anuntat in scru=is faptul ca sunteti insarcinata, mai ales ca este sarcina cu risc si legea oricum prevede ca puteti munci doar 6 ore pe zi in loc de 8 fara a va fi afectate drepturile salariale si conexe, angajatorului oricat i-ar conveni sau nu nu are ce sa va faca. Poate doar zile negre si la asta se pricep de minune, iar legea nu ne protejeaza in acest sens.
Poate o reclamatie la Inspectia Muncii ii va linisti.
Nu semnati nici un act care ar duce la desfacerea contractului de munca, faceti-va treaba impecabil si nu au decat sa isi inghita veninul.
Tocmai am primit prin posta cu confirmare de primire decizie de instiintare ca preavizul acordat se suspenda pe perioada CM,decizie in care sunt informata:'datorita dificultatilor economice la nivel national si implicit la nivel local si datorita restrangerii activitatii economice a societatii,postul de ....... de la punctul de lucru se restrucureaza ,desfiintandu-se din organigrama societatii"
Postul pe care il ocupam nu are cum sa se desfinteze,deja au angajat pe altcineva care imi tine locul,dar e angajata pe alt post si cu atributiile postului meu.E legal sa mai faca o angajare????????? Pai mie de ce nu mi-au oferit alt post????Iar firma nu se inchide,din contra se vor transfera alti angajati de pe firma cealalta (mai exista o firma,care se va inchide) pe firma unde sunt angajata.Pai de ce nu au dat afara de pe firma care se inchide si m-au dat pe mine??? Doar pt. ca sunt gravida.
Daca nu am semnat notificarea si am semnat la primirea plicului decizia de preaviz, aceasta se va curge dupa incetarea CM,nu?
Mi-au restructurat postul dar societatea nu se desfiinteaza!
Pot sa ii dau in judecata oricand? Daca termin CM sa zicem peste o luna ii mai pot da in judecata atunci? Sau peste un an?

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Notificare preaviz desi sunt in 14 saptamani de sarcina liveomars liveomars Buna ziua, Problema mea este urmatoarea:in 3 iunie mi-am anuntat angajatorul ca sunt gravida in 6 sapt,cf legii 96/2003,la care am atasat actul eliberat de ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului, solutia ideala de a scapa de angajate insarcinate lexxy lexxy Buna ziua! Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti daca in eventualitatea in care am depus documentele ce dovedesc starea mea fiziologica de graviditate, ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in perioada de preaviz stan_iulia stan_iulia Buna ziua, Multumesc mult pentru raspunsurile date la subiectul anterior. Insa datorita acestei \"crize financiare\" ne confruntam cu diverse probleme legate ... (vezi toată discuția)