avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical in perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical in perioada de preaviz

Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspunsurile date la subiectul anterior. Insa datorita acestei "crize financiare" ne confruntam cu diverse probleme legate de locul de munca.
Si cum din pacate majoritatea angajatorilor incearca sa evite cheltuieli indiferent de situatia economica atunci ne fac sa ne interesam noi pentru drepturile noastre.
Intrebarea mea este. In timpul preavizului (concedierea a fost facut in conformitate cu art. 55 lit. c coroborat cu art. 65 din codul muncii) intervine un concediu medical. Stiu ca se suspenda preavizul, datorita suspendarii contractului de munca pe perioada medicalului. Insa daca medicalul dureaza mai mult, sa presuspunem 2 luni, ce se intampla cu drepturile banesti din perioada preavizului si salariu compensatoriu, in cazul in care societatea se lichideaza in aceste doua luni. Vor mai fi platite la finele medicalului? Sa zicem ca este in imposibilitatea de a plati ce se intampla? Se procedeaza la incheierea contractului de munca indiferent daca angajatul este in medical daca firma se inchide?
Mutlumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 8 Iunie 2011
In fapt, se suspenda preavizul nu contractul individual de munca! In ipoteza ca societatea angajatoare intra in faliment si dupa aceea in lichidare in perioada cand angajatul se afla in concediu medical pentru incapacitate de temporara de munca, chiar si doua luni, acea indemnizatie trebuie platita si in ipoteza enuntata fiind o creanta a angajatorului. Acest lucru este reglementat de prevederile Codului muncii!
Concediul medical suspenda preavizul indiferent de motivul si articolul cu care se va inceta contractul individual de munca. Pe perioada cat angajatul este in concediu medical acesta va primi toate drepturile aferente, iar la sfarsitul perioadei de concediu medical se va continua preavizul si se vor plati toate drepturile cuvenite.
Indiferent cat dureaza concediul medical, suspendarea preavizului opereaza de facto si de drept, iar la incetarea acestuia nu numai ca se continua aceasta perioada, dar nu este inlaturata obligatia angajatorului de a achita toate drepturile salariale cuvenite.
Mai mult in cazul in care societatea este dizolvata si lichidata exista si posibilitatea de a recupera creanta(nascuta din drepturile salariale neachitate).
In cazul in care intervine falimentul societatii, se poate dispune incetarea contractului de munca chiar pentru persoanele aflate in concedii medicale.
Acestea vor putea solicita in continurae plata concediul medical deirect de la Casa de sanatate.

codul muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat;
i) pe durata efectuării concediului de odihnă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile le
va rog sa-mi rasundeti si mie la urmatoarea intrebare.....:), preavizul este de 15 zile lucratoare, acestea fiind de 8 ore sau 4, am auzit ca in preaviz se lucreaza doar 4 ore, este adevarat? va multumesc

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal/lichidare firma ianliana ianliana Buna ziua am o nelamurire: ce se intampla cu salariata aflata in concediu de risc maternal in cazul in care firma isi inceteaza activitatea? (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului,concedierea lory98 lory98 Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa ... (vezi toată discuția)
Concedierea unei femei insarcinate Paduraru_Mihai Paduraru_Mihai Sotia este angajata la o firma din 2006 pe postul de casier ocupand si postul de barman in acelasi timp. Firma are 2 angajati din care cealata perosana este ... (vezi toată discuția)