Am urmatoarea situatie:
-angajatul notifica angajatorul cu privire la depunerea dosarului pt obtinerea pensiei de urmas (intre timp a sosit si decizia)
Dilema:
-incetez CIM sau ramane in curs, prin cumul ?(venitul profesional este sub 35% din salariu mediu)
-care ar fi temeiul legal al incetarii? ; in codul muncii incetare de drept regasesc partial situatia, la art.56 (1) lit.c). (pensia de urmas nefiind expres precizata)
Hmmm! Poate o sa vi se para "cretina" intrebarea de fata, insa mie nu mi-e clar si prefer sa fiu nestiutoare 5 minute decat toata viata:
-deci, daca omul are varsta standard a pensionarii (nu si vechimea), angajatorul ii inceteaza CIM de musai sau il mai poate tine ca angajat? Intreb, pentru ca am ramas cu o "umbra" a propos de speta cu pensia de urmas.
1. Daca salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, atunci c.i.m.inceteaza de drept la data indeplinirii acestor conditii.
In acest caz, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
2. Dupa incetarea c.i.m., pentru continuarea activitatii cu acea persoana va trebui incheiat un nou c.i.m.
3. Pensia de urmas nu intra sub incidenta prevederilor art.56 alin.1 lit. c C.mun.