avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract individual de munca, retinere auto ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract individual de munca, retinere auto firma pana la achitarea salariului - riscuri

Buna seara,
Numele meu este Florea Gabi.
Ca urmare a neplatii salariului de catre angajator am depus demisia art 81 aliniatul8.
Am ,pe baza de proces verbal,autoturism de serviciu.
Sunt conditionat de primirea actelor care sa ateste vechimea,decizie de incetare,adeverinta cu vechimea in munca,cu predarea masinii de serviciu!
Aceasta se afla acum intr-un garaj,nu o folosesc si doresc sa o restitui dupa momentul achitarii de catre fostul angajator a drepturilor salariale pana in momentul la care s-a inregistrat demisia.Intrebarile pentru ale caror eventuale raspusuri va multumesc frumos sunt:
-ce acte sa solicit ?
-ce risc, ca odata cu incheierea contractului , sa nu restitui masina pana in momentul primirii drepturilor salariale la zi?
-cum pot ei recupera masina?Aceasta sta inchisa in garaj.
Cu respect,
Florea Gabi
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:32, 24 Martie 2016
Este vorba de doua lucruri diferite. Nepredarea bunurilor societatii primite spre folosinta in interesul firmei la incetarea activitatii constituie contraventie, in cel mai fericit caz. Faptul ca angajatorul are datorii fata de dvs. nu va da dreptul sa retineti bunurile acestuia in contul, sau pana la data achitarii acestor datorii. Va sugerez sa predate, cu proces verbal, autoturismul, iar daca angajatorul nu va achita datoriile catre dvs. il puteti reclama la ITM si/sau il dati in judecata. ITM-ul nu il poate obliga pe angajator sa va plateasca datoriile, dar il poate amenda pentru nerespectarea obligatiilor care ii revin.
1. Retinerea autoturismului este o fapta care va poate aduce ceva necazuri, inclusiv un dosar penal.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In acest caz, depuneti o solicitare scrisa la angajator sa va elibereze:
- decizia de incetare a c.i.m,.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj, chiar daca nu beneficiati de acesta.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actele la incetarea ctr de munca Crisxtn Crisxtn buna ziua ce acete trebuie sa iti dea angajatorul la expirarea contractului de munca? multumesc (vezi toată discuția)
Acte obligatorii la incetarea unui contract individual de munca Mihail Opra Mihail Opra Buna Ziua, Va rog sa mi spuneti ce acte in original trebuie sa mi inmaneze Angajatorul la incetarea Contractului Individual de Munca. Si de asemenea care este ... (vezi toată discuția)
Intrebare MariusZoltan MariusZoltan Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am ... (vezi toată discuția)