avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecator incompatibil?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecator incompatibil?

Buna seara,
Prima instanta mi-a respins o cerere de acordare ajutor public judiciar, am facut cerere de reexaminare si urmatoarea instanta mi-a aprobat solicitarea. Dosarul urmeaza sa se intoarca la completul unde am fost prima data. Intrebarea este daca se va schimba automat judecatorul sau voi avea parte de acelasi magistrat in ochii caruia am pierdut deja procesul inainte de a-l incepe propriu-zis (actiunea urma, logic, sa fie anulata pentru netimbrare)?
In caz ca nu se schimba, exista vreun motiv sa pot recuza instanta? In context, poate fi considerata incheierea data de aceasta instanta drept una interlocutorie? Ma gandesc si la prevederile art. 42 (13), tinand cont de modul tendentios in care a motivat respingerea cererii.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: claudiuionescu75 , utilizator 07:59, 31 Martie 2016
Nu are nici o legatura pronuntarea asupra taxei de timbru , asupra cererii de ajutor public judiciar cu fondul cauzei. Acelasi judecator va va judeca pe fond,este compatibil in continuare sa judece, nu e un motiv de recuzare si sa nu va temeti ca nu va judeca corect.Sun mii de cauze pe rol in acest fel.
Din pacate, exact de acest lucru ma tem, ca nu ma va judeca in mod corect, dupa motivarea de-a dreptul aberanta pe care a dat-o. Practic, magistratul respectiv a judecat cererea dupa principiul "cum sa fac sa nu-i dau", iar motivarea a fost ceva de genul "are o masina, chiar daca una veche de 15 ani la care n-a mai facut revizia de 5 ani, deci clar are venituri, asa ca voi respinge...". Si asta in conditiile in care traiesc la limita subzistentei, am demonstrat cu toate actele posibile ca n-am venituri etc.
Cum spuneam, urmatoarea instanta a corectat situatia, caci altfel ajungeam la CEDO. O sa incerc o recuzare pe lipsa de impartialitate si... ma voi gandi la calea de atac :) In mod clar, cu un asemenea specimen de judecator, cu o asemenea gandire, nu am nicio sansa. Voi depune si o cerere de schimbare a sa la conducerea Judecatoriei si ii voi cere, omeneste, sa-si decline competenta, sa am si eu macar iluzia ca am parte de un proces echitabil. Sansele sunt probabil zero, dar in mod clar n-am cum sa accept situatia asta.
Din cele scrise de dvs. nu exista motiv legal de recuzare/incompatibiltate, respectiv art.41,42,44 NCPC.
In regula. Va mai deranjez cu o singura intrebare: daca imi retrag actiunea, caci n-am cum sa accept in ruptul capului sa ma judec la o asemenea instanta, risc sa-mi fie imputata suma pentru care mi s-a acordat ajutor public judiciar sau acest lucru se intampla doar daca duc procesul pana la capat si nu castig? Art. 406 NCPC nu spune nimic in acest sens. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta a pronuntat solutia fara sa fie solutionata cererea de recuzare aidu aidu Instanta a incalcat prev. art.49 alin.(2) C.pr.civ, intrucat pronunţarea soluţiei în cauză nu putea avea loc decât după soluţionarea cererii de ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la judecata Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Renuntarea la judecata se poate face fara a plati taxa judiciara de timbru? (vezi toată discuția)
Ajutorul public judiciar Artigas Artigas Buna seara, Ajutorul public judiciar se poate solicita dupa cum inteleg si la primul termen de judecata,chiar daca la inregistrarea actiunii i se pune in ... (vezi toată discuția)