avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschiderea succesiunii la cererea creditorilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschiderea succesiunii la cererea creditorilor

buna seara,
un creditor solicita in instanta deschiderea succesiunii de pe urma debitorului(decedat in urma cu 3 ani). mostenitorii nu au dezbatut succesiunea inca.
asadar, reclamantul cere ca instanta sa declare deschisa succesiunea, sa recunoasca cei 2 fii ca fiind singurii mostenitori, prin urmare sa plateasca datoria repesctiva,in caz contrar sa declare mostenirea vacanta.
intrebarea mea este ce ar trebui sa scrie paratii in intampinare inapararea lor.
daca nu am acceptat dar nici nu am renuntat la succesiune in termenul de 1 an de la deces, inseamna camostenirea e vacanta?
multumesc
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:43, 27 Martie 2016
daca nu a fost acceptata succesiunea si nu va prezentati la deschiderea ei in instanta, riscati sa pierdeti si sa fie declarata vacanta.
IONICA VADUVA a scris:

daca nu a fost acceptata succesiunea si nu va prezentati la deschiderea ei in instanta, riscati sa pierdeti si sa fie declarata vacanta.

#-o Creditorul a cerut dezbaterea succesiunii pe calea actiunii oblice! Nu se pune problema ca mostenirea sa fie declarata vacanta.

balu80 a scris:

buna seara,
un creditor solicita in instanta deschiderea succesiunii de pe urma debitorului(decedat in urma cu 3 ani). mostenitorii nu au dezbatut succesiunea inca.
asadar, reclamantul cere ca instanta sa declare deschisa succesiunea, sa recunoasca cei 2 fii ca fiind singurii mostenitori, prin urmare sa plateasca datoria repesctiva,in caz contrar sa declare mostenirea vacanta.
intrebarea mea este ce ar trebui sa scrie paratii in intampinare inapararea lor.
daca nu am acceptat dar nici nu am renuntat la succesiune in termenul de 1 an de la deces, inseamna camostenirea e vacanta?
multumesc

Care este valoarea datorei, care este valoarea patrimoniului succesoral, care sunt mostenitorii, daca defunctul era casatorit, bunurile erau proprii sau in coproprietate????

Fara detalii nu putem sa dam si un raspuns...
datoria este de 9000 lei, la care se mai adauga dobanda si cheltuieli de judecata. patrimoniul succesoral este compus dintr-o casa de locuit si curte plus 3 ha teren extravilan, adica undeva in jur de 130.000 lei, dobandite prin mostenire de la bunicul. singurii mostenitori suntem eu si sora mea, mama a decedat cu 6 luni inaintea tatalui (2013).
In decembrie 2011, tata a semnat un angajament de plata cu societatea respectiva, pe care nu l-a respectat intocmai, in sensul ca l-a incalcat cu prima rata, neplatind in cuantumul stabilit. in angajamentul respectiv scrie ca datoria devine exigibila in ziua imediat urmatoare incalcarii lui, adica ianuarie2012, din moment ce nu l-a respectat intocmai. se poate pune problema de presciere?
Trebuie specificat exact ale cui sunt bunurile, (bunicul cui), cine a facut datoria si exact ordinea mortii - ca sa stabilesti cine si ce mosteneste si in ce cote.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune. drepturile sotului supravietuitor mihaela70 mihaela70 buna seara .as dorii sa-mi spuneti daca fratele a decedat si nu are copii , sotia lui poate sa deschida o succesiune dupa bunica fratelui , are vocatie ... (vezi toată discuția)
Sotul supravietuitor a decedat inainte de succesiunea sotiei - care sunt drepturile? alexul12 alexul12 Salut tuturor. Problema: - bunic + bunica au o casa. - bunica moare, dar nu se dezbate succesiunea. - moare si bunicul - acum vrem sa dezbatem. Succesiunea ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a mostenitorilor debitorului care a decedat DanyD DanyD Ce se intampla daca singurul copil a lui de cujus si sotia acestuia renunta la mostenire? Ce poate face creditorul in acest sens? Urmareste silit mostenitorii ... (vezi toată discuția)