avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Buna dimineta,
Eu sint nascuta in aprilie 1956 si am stagiu de cotizare pentru pensie de 27 ani, intrebarea mea peste 3 ani voi avea deptul la pensie anticipata cu o penalizare de 30 % ?
Va multumes mult si o zi buna !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:05, 9 August 2009
1. Daca nu se schimba Legea pensiilor (19/2000) puteti iesi la pensie anticipata partiala la varsta de 55 de ani si avand un stagiu de cotizare de 30 ani, cu penalizarea aferenta pana la trecerea la pensie de limita de varsta.
2. Atentie, insa, ca se va modifica Legea pensiilor, pana la finele anului. Se zice ca si femeile vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani, ca si barbatii.
3. Tineti aproape de noi, sa aflati vesti!
Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala sau anticipata, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.
Peste trei ani va produce efecte juridice un alt act normativ, nu Legea nr. 19/2000.

Dar sunt aproape sigura, avand in vedere si celelalte prevederi legale, ca pentru anii lucrati in grupe de munca se va acorda in continuare un stagiu ce se va adauga la stagiul realizat in vederea deschiderii drepturilor de pensie.

Deci, daca ati lucrat in grupe de munca s-ar putea sa aveti stagiul complet de cotizare cerut de lege dar, cu certitudine, nu aveti varsta standard redusa pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.

Va asteptam sa reveniti! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea la pensie anticipat nicola_ nicola_ Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cand ar putea iesi la pensie anticipat, un barbat nascut pe 15 februarie 1951, angajat in 12.05.1972- stagiu de cotizare a ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati! iulia_is iulia_is Buna ziua, va deranjez cu o problema legata de pensia anticipata. Mama mea in varsta de 51 de ani a lucrat 31 ani si 3 luni dintre care 5 ani la Grupa 1, as ... (vezi toată discuția)
Cand ies la pensie mariana56 mariana56 sunt nascuta in august 1956 lucrez din 1978 noiembrie in grupa a doua de munca si as dori sa stiu cand as putea iesi la pensie la limita de varsta in ... (vezi toată discuția)