Buna dimineta,
Eu sint nascuta in aprilie 1956 si am stagiu de cotizare pentru pensie de 27 ani, intrebarea mea peste 3 ani voi avea deptul la pensie anticipata cu o penalizare de 30 % ?
Va multumes mult si o zi buna !
1. Daca nu se schimba Legea pensiilor (19/2000) puteti iesi la pensie anticipata partiala la varsta de 55 de ani si avand un stagiu de cotizare de 30 ani, cu penalizarea aferenta pana la trecerea la pensie de limita de varsta.
2. Atentie, insa, ca se va modifica Legea pensiilor, pana la finele anului. Se zice ca si femeile vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani, ca si barbatii.
3. Tineti aproape de noi, sa aflati vesti!
Peste trei ani va produce efecte juridice un alt act normativ, nu Legea nr. 19/2000.
Dar sunt aproape sigura, avand in vedere si celelalte prevederi legale, ca pentru anii lucrati in grupe de munca se va acorda in continuare un stagiu ce se va adauga la stagiul realizat in vederea deschiderii drepturilor de pensie.
Deci, daca ati lucrat in grupe de munca s-ar putea sa aveti stagiul complet de cotizare cerut de lege dar, cu certitudine, nu aveti varsta standard redusa pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.