avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cumparare teren intravilan
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cumparare teren intravilan

Buna ziua,

Am gasit un teren ce doresc sa-l cumpar. Insa am mici dubii asupra acestui teren.
1) Prima situatie: proprietarea terenului afirma ca a cumparat acest teren inainte de a fi casatorita, acum este despartita de sot, insa nu si in acte adica nu exista inca un proces de divort. Doamna sustine ca sotul este de acord cu vanzarea terenului.
Intrebarea este: cum ma pot asigura ca dupa ce se termina acel divort nu va veni sotul "peste mine" sa-si ceara partea din teren (desi terenul este cumparat inainte de casatorie, am inteles ca dupa 5 ani de casnicie devine bun comun, nu stiu cat de adevarat este)

2) Se doreste sa semnam un antecontract cu un avans de minim 20% deoarece proprietarea spune ca vor mai dura 21 zile pana cand sunt gata actele de intabulare intravilan de la cadastru. Cica terenul este trecut in intravilan doar la primarie si inca nu este la cadastru. Din ce stiu pana acum pentru antecontract se vor folosi la notar un extras din cartea funciara, presupun ca si contractul de vanzare/cumparare.
Intrebarea: Exista vreo sansa sa fiu pacalit prin acest antecontract si sa pot pierde acel avans de 20% ? Ce masuri pot lua pentru a evita eventuale neplaceri?

Multumesc in avans.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:01, 25 Martie 2016
1. Daca a cumparat terenul anterior casatoriei atunci este bun propriu. Verificarea se face simplu, data achizitionarii din contractul de v/c vs data incheierii casatoriei. Nu este adevarat ca dupa x ani bunurile proprii devin bunuri comune.
2. Recomandabil este sa incheiati antecontract cand va prezinta toate actele in regula.

"Afirma", "spune ca", "sustine ca", "cica", " o sa"".
Tranzactiile de orice fel se incheie in baza documentelor legale si originale.
Inainte de a semna o promisiune bilaterala de v/c (antecontract) informati-va temeinic si apelati la ajutorul unei persoane specializate (avocat) ptr a evita orice probleme ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie imobiliara de la o persoana divortata Focus_mf Focus_mf Buna ziua, Sunt intr-o mare incurcatura si am mare nevoie de ajutor. Am dat un avans consistent pentru cumpararea unei case din chirpic si preluarea ... (vezi toată discuția)
Cum scap de efectele unui antecontract? elenajaad elenajaad Buna ziua! Ma aflu intr-o situatie tare complicata pe care voi incerca sa o prezint cat mai succint: am mostenit o proprietate (casa, teren ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune alin7 alin7 1.Se considera bun comun un teren daca a fost cumparat inainte de casatorie cu antecontract de vanzare cumparare incheiat la notariat cu pretul platit ... (vezi toată discuția)