avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Sprijin pentru educatia fiicei mele
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Sprijin pentru educatia fiicei mele

Buna dimineata!
Sunt mama unei fetite de16 eleva in clasa a X-a. Fata mea este insarcinata in 5 luni si invata la un liceu din Bucuresti. Desi, acesta situatie in care se afla fiica mea nu este ceea ce am visat noi ca parinti pentru viitorul ei, fiind singurul nostru copil, vreau sa fiu alaturi de ea si sa o sustin. Isi doreste foarte mult acest copil, iar eu ca mama o voi ajuta si il voi creste ca pe copilul meu. Fetita mea este o eleva foarte buna are rezultate bune la invatatura, un elev care merge des la olimpiade scolare. Isi doreste sa faca o facultate in domeniul medical. Daca totul decurge bine cu sarcina, ar urma sa nasca la inceputul lunii august.
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi cum ar trebui sa procedam, pentru ca noi nu ne dorim sa renunte la scoala. Ea isi doreste sa continuie liceul sa-si dea BAC-ul si sa urmeze o facultate. Ca parinte, consider ca are dreptul la educatie.
Fiind in 5 luni a inceput sa se vada burtica, imi este frica sa nu fie exmatriculata, nu stiu cum sa procedez, daca e legal sa se mai duca la scoala si cum ar trebui sa fac sa -i informez pe profesori. Nu vreau ca in momentul in care vor afla, sa o excluda. Pe de alta parte, inteleg ca mergand in acesta situatie, poate fi un exemplu negativ pentru ceilalti elevi.
Va rugam sa ne ajutati cu orice sfat, cu orice legislatie corespunzatoare acestui caz. Imi doresc sa stiu ce drepturi are fiica mea sa-si continue studiile, ca sa o pot apara in cazul in care se va pune problema exmatricularii. Deasemenea, daca cunoaste cineva asociatii si organizatii care apara drepturile mamelor minore va rog sa-mi dati informatii.
Consider ca fara educatie fiica mea nu se va descurca in viata.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:36, 29 Martie 2016
Buna ziua,

Nu poate fi exmatriculata din acest motiv. Mergeti la scoala si discutati cu dirigintele si cu directorul, sunt primii care trebuie sa afle si tot ei o pot sprijini - alaturi de psihologul scolii - sa faca fata perioadei care va urma, mai ales eventualelor reactii neplacute ale colegilor. Dupa ce naste isi va putea relua cursurile.

Nu stiu organizatii in sensul dorit de dvs. dar va recomand cu tarie sa sunati la Telefonul copilului:
[ link extern ]
Sunt acolo profesionisti in adevaratul sens al cuvantului, in mod sigur va primi atat sprijin moral cat si sfaturi concrete.

Cititi si acest topic, din el veti afla despre drepturile banesti pe care le are in situatia ei:
www.avocatnet.ro/content/for...
si daca doriti mai multe informatii deschideti un topic in acea sectiune (Somaj, concediu crestere copil, asigurari sociale si asitenta sociala).

Va doresc numai bine!
Daca va ameninta cu exmatricularea amenintati cu proces si trebuie deschis proces daca cumva o fac. E tragic ca un copil sa faca un copil.
In luna iunie cand se va sfarsi anul scolar, sarcina va fi foarte vizibila. Nu de exmatriculare sa va fie frica ci de rautatile copiilor, care o pot afecta psihic pe copila. Parerea mea este sa renunte acum la scoala, sa se retraga fara explicatii, pana cand sarcina nu este vizibila( vin caldurile, haine subtiri) .Va putea foarte bine sa-si continue studiile dupa ce va naste. Mai bine sa renunte la cateva luni de scoala, decat sa fie tinta rautatilor colegilor. Este un copil, nu ar avea puterea sa faca fata rautatilor si va suferi. Suferinta ei o va simti si fatul.
Nu este legal sa fie exmatriculata din acest motiv. Este foarte tanara intradevar, dar cu sprijinul dumneavoastra cu siguranta va putea sa aibe o viata implinita si fericita. Am avut multe colege insarcinate, intradevar ca in timpul facultatii, dar diferenta este de doar cativa ani.

Colegii fiind si ei foarte tineri vor fi cu siguranta rautaciosii. Ea poate decide in functie de cum ii cunoaste daca doreste sa mai mearga. Fiind inca copii, se joaca in mod iresponsabil si trebuie sa aibe grija sa nu fie lovita accidental la scoala. Aveam multi colegi care la varsta asta se bateau, se fugareau, loveau fetele cu bulgari de zapada, baloane cu apa si alte comportamente juvenile de acest fel care pot rani o persoana insarcinata.

Nu este nici un stres daca ia o pauza de un an sau doi pana naste si mai creste putin copilul. Scoala se poate face oricand ca nu dispare. Poate relua studiile oricand doreste si sa faca facultatea, masterat, doctorat si orice alt fel de studii academice. Abordati situatia cu calm si fara graba iar totul se va rezolva. Daca este o fata cum o descrieti dumneavoastra si cu ajutorul unei familii bune care o sustine, aceasta intamplare poate fi chiar un lucru bun care nu-i va afecta deloc negativ viata iar ea va putea atinge obiectivele pe care si le propune.
petricadracea a scris:

Mai bine sa renunte la cateva luni de scoala, decat sa fie tinta rautatilor colegilor.


Moral inteleg sfatul dar material ar pierde, nu ar mai primi indemnizatia de crestere a copilului. dl. Tudor Valeriu in topicul al carui link l-am pus mai sus:

1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati frecventat, fara intrerupere cursurile de zi ale liceului, veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

Mai cred ca nu prea are de ce sa se teama, e totusi la liceu deci intre adolescenti care nu sunt straini de ce a facut ea ci doar mai norocosi sau mai informati. Deci as zice ca posibilitatea de a fi solidari cu ea e mai mare decat aceea de a fi izolata sau tinta a batjocurii.

Poate ar fi bine ca sarcina ar trebui asumata de pe-acum, cat inca nu se vede, in fata clasei, cu mama si dirigintele alaturi.

Alte discuții în legătură

Sarcina unei eleve de liceu valy_gaby94 valy_gaby94 Buna seara. Pun problema unei eleve de liceu ( 18 ani clasa XI) . E in primul trimestru de sarcina, necasatorita. Intrebarile sunt: 1. Daca se afla in liceu ar ... (vezi toată discuția)
Eleva gravida sil73 sil73 Sunt eleva in clasa a XI a la liceu , forma zi. si sunt insarcinata in luna a4a. Pot fi exmatriculata sau sactionata datorita sarcinii? Pot sa-mi continui ... (vezi toată discuția)